Ενώ στο γαλατικό χωριό ο δήμαρχος Χ.Κορτζίδης συνεχίζει την απεργία πείνας για 19η μέρα με αίτημα να ελευθερωθεί η παραλία απο τα συμφέροντα της νύχτας…η κυβέρνηση κερδίζει τα φετινά αντι-οικολογικά βραβεία.

Όσον αφορα την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, το ερώτημα είναι αν είναι όντως μια γιορτή του περιβάλλοντος..

Η παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον είναι μια ευκαιρία για σκεφτούμε την κατάσταση του περιβάλλοντος σε τοπικό, εθνικό αλλά και πλανητικό επίπεδο. Θεσμοθετήθηκε από τη Γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 15 Δεκεμβρίου 1972 με στόχο να θυμίζει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αλληλένδετο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Οι τελευταίες έρευνες των ειδικών, αλλά και η έκθεση του Ο.Η.Ε. για την αλλαγή του κλίματος, δείχνουν ότι το μέλλον μας προβλέπεται δυσοίωνο, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την για την προστασία του περιβάλλοντος από την καταστροφή, εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η προσωπική συμβολή του καθένα από εμάς, μέσα από συλλογικές προσπάθειες για μια ενιαία δράση.

Το μέλλον του πλανήτη μας απασχολεί όλο και περισσότερο τελευταία τα Μ.Μ.Ε., τους πολιτικούς και τους πολίτες, ενώ προσδιορίζονται και αξιολογούνται τα αίτια που προκαλούν την καταστροφή του.

  • Η ρύπανση, τα προϊόντα και υποπροϊόντα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, το διοξείδιο του άνθρακα, τα νιτρικά των λιπασμάτων, τα πυρηνικά απόβλητα και το εμπλουτισμένο ουράνιο των βομβών, αλλά και η ρύπανση με την εισαγωγή ξένων ειδών σε οικοσυστήματα ή ακόμα χειρότερα μεταλλαγμένων ειδών με εξαιρετικά απρόβλεπτες επιπτώσεις.

  • Η αλόγιστη εκμετάλλευση, κατά την οποία θυσιάζονται στο βωμό του άμεσου κέρδους η ίδια η επιβίωση των μελλοντικών γενιών, με την κατασπατάληση και εξάντληση των ενεργειακών πόρων, των αποθεμάτων νερού, των δασικών εκτάσεων και πολλών άλλων.

  • Η ίδια η καταστροφική επίδραση του ανθρώπου, με τις δυνάμεις πού η ίδια η τεχνολογία του δίνει στο περιβάλλον, με τις τεράστιες σε έκταση καταστροφές, των οποίων το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η τρύπα του όζοντος είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις.

Αυτά είναι τα κυριότερα από τα αίτια που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών, από τα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα βλέπουμε και μια “προσπάθεια” των ίδιων των πολιτικών να λύσουν ή να μειώσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Από τις πρώτες συνόδους του Ο.Η.Ε. μέχρι φέτος και το πρωτόκολλο του Κιότο έχουν μεσολαβήσει εκατοντάδες συνθήκες, προγραμματισμοί και χρονικά όρια για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή αλλαγής του κλίματος. Παρόλα αυτά, ενώ θα περίμενε κανείς να εναρμονιστεί κατά κάποιο τρόπο η βιομηχανική ανάπτυξη και η τεχνολογία με το φυσικό περιβάλλον, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κατάσταση του πλανήτη και οι συνθήκες ζωής μας χρόνο με το χρόνο χειροτερεύουν και οι απειλές είναι όλο και περισσότερες. Αυτά τα μέτρα έχουν συμβάλει ελάχιστα στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ μερικά από αυτά έχουν καθαρά εικονικό χαρακτήρα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, σημαίνει κυρίως αντιμετώπιση και άμεση σύγκρουση με τις πολυεθνικές εταιρίες και βιομηχανίες που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και σύγκρουση με τον ίδιο μας τον κακό τον εαυτό, που πολύ εύκολα ρυπαίνει, ενώ πολύ δυσκολότερα απορυπαίνει. Καλούμε τις κυβερνήσεις να λάβουν ριζοσπαστικά μέτρα για το περιβάλλον και να έρθουν σε άμεση αντιπαράθεση με τα συμφέροντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Αυτό που βλέπουμε από τους σημερινούς εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού είναι να αντιμετωπίζουν το σοβαρό θέμα του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής μας με οικονομικά κριτήρια και με τους νόμους της αγοράς, έχοντας ως πρώτο μέλημα να μην μειωθούν τα κέρδη τους.

Στην περίπτωση του περιβάλλοντος, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, δεν αρκεί μόνο μια μέρα για να σκεφτούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά που το απειλούν. Απαιτείται μια συνολική αντιπαράθεση με τους υπερέχοντες στον υπάρχοντα πολιτικό συσχετισμό, εκφραστές της κυρίαρχης ιδεολογίας, γιατί τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πολιτική. (Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΝ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s