Στα προηγούμενα post αναφέρθηκε πολλές φορές η Βάσοβα..η οποία έφτασε μέχρι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Ακολουθεί το δελτίο τύπου έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Στο θέμα της εγκατάστασης δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων στην προστατευόμενη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας στο νομό Καβάλας επανέρχεται με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.  

Συγκεκριμένα, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2006 ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθεσε το ζήτημα στην Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι αποτελεί τμήμα προστατευόμενης από το δίκτυο NATURA 2000 και ότι το 2004 εστάλη προειδοποιητική επιστολή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την ανεπαρκή προστασία του Δέλτα του Νέστου και των Λιμνοθαλασσών της Κεραμωτής, την υποβάθμισή τους εξαιτίας δραστηριοτήτων οι οποίες είναι επιβλαβείς για το οικοσύστημα, καθώς και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων των οποίων οι επιπτώσεις στον οικότοπο δεν έχουν εκτιμηθεί δεόντως, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής του. 

Στην από 07.04.2006 απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας υπογράμμιζε ότι «από την έρευνα της υπόθεσης κατεδείχθη ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εγκατάσταση και εφαρμογή συνεπούς, εξειδικευμένου και πλήρως νομικού καθεστώτος, ικανού να διασφαλίσει την αειφόρο διαχείριση, τη διατήρηση και την αποτελεσματική προστασία της λιμνοθάλασσας» και ότι «τον Δεκέμβριο του 2005, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη, διότι θεώρησε ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφοι 1 και 2 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.»  

Δεδομένου όμως ότι καμιά ενέργεια δεν ανελήφθη από τις ελληνικές αρχές και το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας παραμένει, με τη νέα ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας καθώς και τί άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή σχετικά.

*Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο στην ιστοσελίδα www.syneurope.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s