Κοινές εκδηλώσεις ειρήνης, με στόχο την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, πραγματοποιούν σήμερα και αύριο, στο Αϊβαλί και τη Μυτιλήνη, ο ΣΥΝ και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας. Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν οι πρόεδροι των δύο κομμάτων Αλέκος Αλαβάνος και Κεμάλ Ουλουσαλέρ.

Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι, το ODP οργανώνει διάσκεψη σε κεντρική αίθουσα στο Αϊβαλί, όπου οι δυο πρόεδροι θα δώσουν στη δημοσιότητα κοινή έκκληση για την ειρήνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μεταφέρει στο ODP και μήνυμα αλληλεγγύης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.


Αντίστοιχη εκδήλωση οργανώνει η Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΝ, αύριο στις 10.30 π.μ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας του
ODP.


Τόσο στο Αϊβαλί όσο και στη Μυτιλήνη θα πάρουν τον λόγο εκπρόσωποι κοινωνικών και φιλειρηνικών οργανώσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επίσης θα διαβαστούν μηνύματα αριστερών κομμάτων και οργανώσεων ειρήνης της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις κοινές εκδηλώσεις των δυο κομμάτων χαιρετίζει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη και πρώην ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας Κεν Κόουτς. «Η δική σας ‘γέφυρα ειρήνης’ θα δώσει μεγαλύτερη ενθάρρυνση σε όλους εκείνους και εκείνες που αγωνίζονται κατά του κυνηγητού των εξοπλισμών στην Ευρώπη και στον κόσμο και ειδικά σε όσους και όσες αγωνιούν για τον πυρηνικό ανταγωνισμό και την αναβίωση του παράλογου σχεδίου του ‘πολέμου των άστρων'», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

 Διαβάστε επίσης την ανακοίνωση της γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς 

————————————————————————————————-

Κοινή έκκληση του Συνασπισμού και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP)

Για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας.

Για την ειρήνη και την πρόοδο των λαών μας, ενάντια στον μιλιταρισμό και σωβινισμό.

Η Ελλάδα και η Τουρκία διαθέτουν τεράστιους πόρους για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των δύο χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πάνω από διπλάσιοι του ευρωπαϊκού και Νατοϊκού μέσου όρου. Η συνέχιση του κυνηγητού των εξοπλισμών ανάμεσά τους είναι καταστροφική για τις δύο χώρες και λαούς. Ωφελεί μόνο τις πολεμικές βιομηχανίες και εκείνους που θέλουν να εφαρμόζουν το δόγμα «διαίρει και βασίλευε» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξυπηρετεί τα σχέδια πολέμου των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τη θλιβερή πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες στον κόσμο ως προς την εισαγωγή όπλων και τις στρατιωτικές δαπάνες, σπαταλώντας έτσι τεράστιους πόρους, τη στιγμή που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν οξύτατα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Αντιτιθέμεθα σθεναρά στο μιλιταρισμό και σωβινισμό, καθώς και στην καλλιέργεια εθνικιστικής έχθρας ανάμεσα στους λαούς μας.Το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) και ο Συνασπισμός διακηρύσσουν ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και Ελλάδας. Τα προβλήματα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά, με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Κάνουμε έκκληση για ευρεία υποστήριξη της κοινής μας πρότασης για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και Τουρκίας, ως ένα ουσιαστικό βήμα προς την πραγματική ειρήνη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη των δύο χωρών. Θα είναι, επίσης, σοβαρό πλήγμα ενάντια στις δυνάμεις του μιλιταρισμού, κέρδος για τη δημοκρατία και για μια κουλτούρα ειρήνης, αντί της σημερινής κατάστασης του «μη-πολέμου».

Διακηρύσσουμε, ότι η σύγχρονη ασφάλεια είναι πολυδιάστατη. Περισσότερα όπλα δεν σημαίνουν περισσότερη ασφάλεια, σημαίνουν λιγότερη.

Δηλώνουμε άλλη μια φορά: η γειτονιά θέλει ειρήνη και συνεργασία!Ας κάνουμε τη «διπλωματία των πολιτών» και τη δράση από τα «κάτω» έναν αποφασιστικό παράγοντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ας οικοδομήσουμε γέφυρες ειρήνης στο Αιγαίο, όσο γίνεται περισσότερες.

Αϊβαλί – Μυτιλήνη, 7 Ιουλίου 2007

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s