Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την πρώτη οργάνωση των γιορτών που ήταν αφιερωμένες στο μεγάλο Έλληνα Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καφάβη, τα «Καβάφεια», αυτό το μείζον πολιτιστικό γεγονός για την Αίγυπτο και τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, μεταφέρονται εκτός της ιστορικής πόλης για να εορταστούν στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στην πόλη της Καβάλας.Τα «Καβάφεια» διοργανώνονται στην Καβάλα την Τρίτη 23  μέχρι και την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007 σε μια προσπάθεια προβολής του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στην εξέλιξη των Ελληνο-Αιγυπτιακών σχέσεων ο Καβαλιώτης ιδρυτής της σύγχρονης Αιγύπτου Μοχάμετ Άλι.

Ο Μοχάμετ Άλι γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Καβάλα, ευεργέτησε την πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του (ακόμα και όταν έφυγε για την Αίγυπτο) και την κόσμησε με σημαντικά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα που σώζονται μέχρι σήμερα. Το σπίτι του, άριστα διατηρημένο, δεσπόζει μαζί με τον εντυπωσιακό χάλκινο ανδριάντα του στην παλιά πόλη της Καβάλας στη χερσόνησο της Παναγίας.

Τα «Καβάφεια» οργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1983 στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 50 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή Καβάφη.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων ξεκινάει αύριο με τα εγκαίνια της έκθεσης στην οικία του Μοχάμετ Άλι με εκθέματα από τη ζωή του Κωνσταντίνου Καβάφη. Η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων παρουσία των πρέσβεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου αλλά και της απονομής των Βραβείων Καβάφη σε πέντε καταξιωμένους Έλληνες και Αιγυπτίους συγγραφείς και ποιητές θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ιστορικού ξενοδοχείου Ιμαρέτ, κτίσμα που κατασκεύασε ο Μοχάμετ Άλι. Το βράδυ της ίδια μέρας η Συμφωνική Ορχήστρα του Καΐρου θα δώσει συναυλία με τίτλο: «Ο Βέρντι και η Αίγυπτος» που θα εκτελέσει επιλογές από τις όπερες Ριγκολέτο και Αϊντα.

Στις 24 και 25 Οκτωβρίου θα οργανωθούν τρεις κύκλοι συζητήσεων, με θέματα: α) Οι μεταρρυθμίσεις του Μοχάμετ ‘Αλι, β) Οι επιρροές του Καβάφη στην αιγυπτιακή λογοτεχνία γ) Οι μεταφραστικές διαδρομές μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου. Στις 25 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα την ποίηση του Καβάφη.

Την οργάνωση των φετινών «Καβάφειων» έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Μελετών Ανατολικής Παράδοσης «Μοχάμετ Άλι» που εδρεύει στην Καβάλα μαζί με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και την Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο.

Η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Hellenic Aid) είναι ο κύριος χορηγός των »Καβάφειων 2007», ενώ η διοργάνωση στηρίζεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s