Αδελφές μου και αδελφοί μου, Πρόεδροι και αρχηγοί κρατών των Ηνωμένων Εθνών: ο κόσμος βυθίζεται στον πυρετό της κλιματικής αλλαγής και την αρρώστια που ονομάζεται καπιταλιστική ανάπτυξη. Ενώ, μέσα σε 10.000 χρόνια, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πάνω στον πλανήτη ήταν περίπου 10%, τα τελευταία 200 χρόνια βιομηχανικής ανάπτυξης, η αύξηση των εκπομπών CO2 έφτασε το 30%. Από το 1860, η Ευρώπη και η βόρεια Αμερική συμβάλλουν κατά 70% στις εκπομπές CO2. Το 2005 ήταν η πιο θερμή χρονιά της τελευταίας χιλιετίας στον πλανήτη.

Διάφορες έρευνες αποδεικνύουν ότι, από τα 40.170 έμβια όντα που έχουν καταγραφεί, τα 16.119 απειλούνται με εξαφάνιση. Ένα πουλί στα οκτώ μπορεί να εξαφανιστεί για πάντα. Ένα θηλαστικό στα τέσσερα απειλείται. Ένα αμφίβιο στα τρία μπορεί να πάψει να υπάρχει. Οκτώ οστρακόδερμα στα δέκα και τρία έντομα στα τέσσερα αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξάλειψης. Ζούμε την έκτη κρίση εξαφάνισης έμβιων όντων στην ιστορία του πλανήτη Γη, αλλά ο ρυθμός της είναι εκατό φορές πιο γρήγορος από εκείνη των γεωλογικών εποχών.

Μπροστά σε αυτό το σκοτεινό μέλλον, τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιβάλλουν τη Συνέχιση, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, να βάψουμε τη μηχανή πράσινη, δηλαδή, να συνεχίσουμε αυτή την ανάπτυξη και αυτόν τον παράλογο και άνισο καταναλωτισμό, που γεννάει όλο και περισσότερα κέρδη, χωρίς να παίρνει υπ’ όψη ότι, σήμερα, μέσα σ’ ένα χρόνο, καταναλώνουμε όσα παράγει ο πλανήτης σε ένα χρόνο και τρεις μήνες. Μπροστά σε αυτήν πραγματικότητα, η λύση δεν μπορεί να είναι το μακιγιάρισμα του περιβάλλοντος.

Διαβάζω στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι, για να αντιμετωπίσουμε τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να σταματήσουν να επιχορηγούνται οι υδρογονάνθρακες, να πληρώσουμε την αξία του νερού και να προωθήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Θέλουν πάλι να εφαρμόσουν τις συνταγές της αγοράς και της ιδιωτικοποίησης για να κάνουν δουλειές ακόμα και με την αρρώστια που προκάλεσαν αυτές οι πολιτικές. Η ίδια λογική εφαρμόζεται και στην περίπτωση των βιοκαυσίμων, τη στιγμή που, για να παραχθεί ένα λίτρο αιθανόλης, χρειάζονται 12 λίτρα νερό. Επίσης, για να παραχθεί ένας τόνος αγροτικού βιοκαυσίμου, χρειάζεται ένα εκτάριο γης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, εμείς –οι ιθαγενείς και οι ταπεινοί και τίμιοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη– πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε, για να ξαναδεθούμε με τις ρίζες μας, με τον σεβασμό που οφείλουμε στη μητέρα Γη, στην Πατσαμάμα, όπως την ονομάζουμε στις Άνδεις.Σήμερα, οι ιθαγενείς λαοί της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου, καλούμαστε από την ιστορία να γίνουμε η πρωτοπορία στην υπεράσπιση της φύσης και της ζωής.

Πιστεύω ότι η διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών, που υιοθετήθηκε πρόσφατα, μετά από τόσα χρόνια αγώνων, πρέπει να περάσει από το χαρτί στην πράξη, έτσι ώστε η γνώση μας και η συμμετοχή μας να μας βοηθήσουν να χτίσουμε ένα νέο μέλλον ελπίδας για όλους.Δεν μπορούμε, χωρίς τους ιθαγενείς λαούς, να πραγματοποιήσουμε τη μεταστροφή της ανθρωπότητας για τη διατήρηση της φύσης, των φυσικών πόρων, που χρησιμοποιούμε με τους αρχαίους τρόπους. Χρειαζόμαστε ένα γερό χέρι στο τιμόνι, και σε παγκόσμιο επίπεδο, για να πάψουμε να είμαστε οι καταδικασμένοι της γης. Οι χώρες του Βορρά οφείλουν να περιορίσουν τις εκπομπές CO2 από 60 έως 80%, αν θέλουμε να αποφύγουμε την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τους 2 βαθμούς που προβλέπονται, με αποτέλεσμα η παγκόσμια υπερθέρμανση να φτάσει σε επίπεδα καταστροφικά για τη ζωή και τη φύση.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια Οργάνωση για το περιβάλλον με αναπαλλοτρίωτη εξουσία, και να πειθαρχήσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που μας παρασέρνει στον δρόμο της βαρβαρότητας. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος δίχως να παίρνουμε υπʼ όψιν την καταστροφή και την εξάντληση των φυσικών πόρων.

Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα δείκτη που θα επιτρέπει να υπολογίζεται, με συνδυασμένο τρόπο, η ανθρώπινη Ανάπτυξη και το οικολογικό της αποτύπωμα, ώστε να καταμετράται η περιβαλλοντική μας κατάσταση. Πρέπει να επιβληθούν υψηλοί φόροι στην υπερσυγκέντρωση του πλούτου και να υιοθετηθούν δίκαιοι μηχανισμοί πραγματικής αναδιανομής. Δεν είναι δυνατόν, τρεις οικογένειες να έχουν εισοδήματα υψηλότερα από το άθροισμα του ΑΕΠ των 48 φτωχότερων χωρών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη διαιωνίζοντας ταυτόχρονα αυτή την κατάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, κατά μέσο όρο, καταναλώνουν 8,4 φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Γι’ αυτούς, πρέπει να πέσει το επίπεδο κατανάλωσης και να αναγνωρίσουν ότι είμαστε όλοι μουσαφίρηδες πάνω στην ίδια Γη, στην ίδια Πατσαμάμα.Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αλλαγή όταν το ένα μέρος, εξαιρετικά ισχυρό, καλείται να παραιτηθεί από τα υπερβολικά κέρδη του, προκειμένου να επιβιώσει ο πλανήτης Γη. Στη δική μου τη χώρα, υπομένω, με το μέτωπο ψηλά, αυτή τη μόνιμη υπονόμευση από την πλευρά εκείνων που κάνουν το παν για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, γιατί έχουμε μπει στον δρόμο να τελειώνουμε με αυτά τα προνόμια, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να «ζούμε καλά» και όχι καλύτερα από τους ομοίους μας.

Ξέρω ότι η αλλαγή στον κόσμο είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι στη χώρα μου, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο είδος, στην ικανότητά του να σκέφτεται λογικά, να μαθαίνει από τα λάθη του, να ξαναβρίσκει τις ρίζες του και να αλλάζει, για να χτίσει έναν κόσμο δίκαιο, με ποικιλία, που να τους χωράει όλους, που είναι ισορροπημένος και εναρμονισμένος με τη φύση.

Έβο Μοράλες Άιμα,
Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βολιβίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s