Σήμερα οι Βενεζουελανοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε ο Τσάβες.Η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική, διότι αν εγκριθεί, η χώρα θα μπει στην τροχιά της οικοδόμησης του «μπολιβαριανού σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».  

 Έως τώρα οι δημοσκοπήσεις «παίζουν» ανάλογα με την εταιρία που τις οργανώνει. Όλες είναι λίγο πολύ 50-50.    

Τι προβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση?   

-Δικαίωμα επανεκλογής του προέδρου χωρίς κανέναν περιορισμό με 7ετή θητεία  

 -έλεγχος της Κεντρικής Τράπεζας και της νομισματικής πολιτικής στην κυβέρνηση. Θα δίνει στο κράτος τη δυνατότητα να κάνει κατάληψη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τις οποίες σκοπεύει να εθνικοποιήσει και να επανασχεδιάσει τον πολιτικό χάρτη της χώρας.   

-οι ώρες εργασίας θα μειωθούν από οχτώ σε έξι την ημέρα. Θα δημιουργηθεί ταμείο για τα εκατομμύρια των υποαπασχολούμενων. Οι πολίτες θα αποφασίζουν οι ίδιοι μέσω των κοινοτικών συμβουλίων πώς θέλουν να χρησιμοποιηθούν στις γειτονιές τους τα κρατικά κονδύλια. 

-την ψήφο στα 16  

-Επίσης…δύο «υποσημειώσεις» που επιτρέπουν τη σύλληψη πολιτών χωρίς απαγγελία κατηγοριών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και δίνουν στον πρόεδρο το δικαίωμα να αναστείλει με διάταγμα την ισχύ ορισμένων νόμων του κράτους.

…Η απάντηση του Τσάβες: «για την υπεράσπιση της δημοκρατίας σε περίπτωση που οι εχθροί ετοιμάζουν νέο πραξικόπημα»   

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν :

-ο Τσάβες έκανε πρόταση στον ΟΠΕΠ για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 200 δολάρια (και να γίνει το ευρώ, το νόμισμα συναλλαγής για το πετρέλαιο),

-γίνεται διαμεσολάβηση με FARC για την απελευθέρωση της Ingrid Betancourt, πρώην υποψήφια για την προεδρία της Κολομβίας-γαλλικής καταγωγής (κάτι που ενόχλησε πολύ τον πρόεδρο της Κολομβίας Uribe)

-υπάρχει η προϊστορία του πασίγνωστου πλέον «γιατί δεν το βουλώνεις?» του Χουάν Κάρλος…το οποίο έγινε σημαία των κινητοποιήσεων φοιτητών της αντιπολίτευσης.  

Στην τελευταία συγκέντρωση, ο Τσάβες έθεσε το δίλημμα «αν δεν ψηφίσετε εμένα, είναι σαν να ψηφίζετε Μπους» (εμπνευσμένος από το «εγώ ή οι αμερικάνοι» του Περόν)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s