Το ζήτημα της εξαίρεσης ενός τμήματος του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκτασης 1.100 στρεμμάτων περίπου, από δεξαμενές καυσίμων, με πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς να υπάρχει καμιά διοικητική πράξη γι’ αυτό, έφεραν με επίκαιρη ερώτησή τους στο κοινοβούλιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αμανατίδου – Πασχαλίδου, Μ. Παπαγιαννάκης και Τ. Κουράκης.
Η ίδρυση του Πάρκου το 1996 μετά την υπ’ αριθμόν 5796 Κοινή Υπουργική Απόφαση με διετή ισχύ έδινε τη δυνατότητα παράτασης ενός χρόνου ακόμη. Στη συνέχεια το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε τη σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την οριστική διευθέτηση του καθεστώτος προστασίας και των ορίων του Εθνικού Πάρκου.

Στις αρχές του 2000, μετά την καθολική αντίδραση των πολιτών της Καβάλας στην εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στην περιοχή, ήρθε στο φως μια πράξη εξαίρεσης ενός τμήματος του Πάρκου. Μετά από σχετική καταγγελία κατατέθηκε αίτημα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για διόρθωση του χάρτη. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους, τον Φεβρουάριο του 2004 δόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη δημοσιότητα σχέδιο ΚΥΑ για διαβούλευση, στο οποίο όχι μόνο δεν διορθωνόταν ο χάρτης, αλλά προτεινόταν εξαίρεση από το καθεστώς προστασίας έκτασης 4 φορές μεγαλύτερης από την προηγούμενη, και μάλιστα στην έκταση αυτή περιλαμβάνονταν τα 2/3 της λιμνοθάλασσας Βάσοβα.

Τα επόμενα χρόνια παρατηρήθηκε μια στασιμότητα με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να εγκαλεί τη χώρα μας για τον λόγο ότι η περιοχή αποτελεί προστατευμένο υγροβιότοπο.
Ερωτάται έτσι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αν προτίθεται και πότε να υπογράψει την ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως κατατέθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης, δεδομένου ότι έχουν εκδοθεί ήδη αρκετές ΚΥΑ σχετικά με άλλα Εθνικά Πάρκα της χώρας. Όπως κι αν προτίθεται με την υπογραφή της ΚΥΑ να εναρμονιστεί πλήρως τόσο με τις κοινοτικές οδηγίες όσο και με το εθνικό δίκαιο για τις προστατευόμενες περιοχές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s