Οι υπουργοί Γεωργίας της Ένωσης πέτυχαν ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις δύο ημερών να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις για την αναθεώρηση του αμπελοοινικού τομέα της Κοινότητας με στόχο τη μείωση της υπερπαραγωγής κρασιού και των κοινοτικών ενισχύσεων στους παραγωγούς.Το κεντρικό σημείο της συμβιβαστικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι 27 υπουργοί είναι: η εθελοντική εκρίζωση 175.000 εκταρίων αμπελιών μέσα σε μία τριετία αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2008 με παράλληλη χορήγηση μειωμένων σταδιακά πριμ στους παραγωγούς. Η ιδέα είναι να μειωθεί η παραγωγή στις περιοχές που τα προϊόντα τους δεν έχουν ζήτηση. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να σταματούν την εκρίζωση αν η έκταση υπερβαίνει το 8% της συνολικής έκτασης των αμπελώνων τους ή το 10% της συνολικής έκτασης μιας περιφέρειάς τους.
Η Κομισιόν θα μπορεί να παύει την εκρίζωση όταν η έκταση φθάνει στο 15% της συνολικής έκτασης των αμπελοκαλλιεργειών ενός κράτους μέλους. Τα κράτη μέλη, τέλος, θα έχουν το δικαίωμα να εξαιρούν από την υποχρέωση εκρίζωσης τις ορεινές περιοχές και τις περιοχές στις οποίες το έδαφος έχει μεγάλη κλίση, καθώς και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Αυτή η νέα συμφωνία σημαίνει για την Ελλάδα αύξηση από 120 σε 190 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009-2014 των κοινοτικών πόρων. Χορήγηση επιδότησης στους καλλιεργητές που προχωρούν στην εκρίζωση, αναλόγως της απόδοσης της καλλιεργούμενης έκτασής τους που θα κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1.300 ευρώ ανά στρέμμα που θα εκριζώνεται.

-το Δελτίο Τύπου της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του αμπελοοινικού κλάδου

-μια ανάλυση της μεταρρύθμισης από τη Ναυτεμπορική

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s