Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε την επιστροφή στην  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.Ο Γάλλος Πρόεδρος γυρίζει τον κόσμο και πουλά πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Οι γείτονές μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ανακοινώνουν τις προθέσεις τους για κατασκευή πυρηνικών μονάδων παραγωγής ενέργειας. (Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Αίγυπτος.)

Και η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία συζητάει – προς το παρόν ανεπισήμως – το θέμα της στροφής στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα. (Το δημοσίευμα δεν  διαψεύστηκε.) 

Είναι μύθος η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας δεν μπορεί να αποκλείσει την πυρηνική εκτροπή. 

Είναι μύθος ότι παράγεται φτηνή ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ιδιαίτερα σε περιοχές σεισμογενείς. Το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας σε συνδυασμό με το μικρό χρόνο λειτουργίας ενός αντιδραστήρα, καθώς και η διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων και του ασφαλούς κλεισίματος ενός πυρηνικού σταθμού, κάνουν τελείως αντιοικονομική  την επένδυση.( Τα πυρηνικά απόβλητα παραμένουν ενεργά  για πολλούς αιώνες.) 

Είναι μύθος η καθαρή και χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια. Τόσο η μόλυνση με ραδιενεργά αέρια κατά την λειτουργία τους, όσο και η ρύπανση με ποσότητες αερίων που επιβαρύνουν  το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία διαχείρισης του πυρηνικού καυσίμου και των αποβλήτων καταρρίπτουν τα επιχειρήματα. 

Η λύση δεν είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας, τομείς στους οποίους ως χώρα υστερούμε απελπιστικά. 

Αμφισβητούμε ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας να αποφασίζει μονομερώς την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών, όταν από τη χρήση τους κινδυνεύει η ασφάλεια  όλης της περιοχής. (Το Τσερνομπίλ δεν έχει ακόμα τελείως ξεχαστεί.) Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να τοποθετηθεί   σαφώς  ενάντια στην  χρήση πυρηνικής ενέργειας και να θέσει τον υπερκρατικό  χαρακτήρα  του προβλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και στους άλλους διεθνείς  οργανισμούς.

(Ανακοίνωση του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ)

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η Καλαμπάκας Βασίλειος λέει:

    Το blog το βρήκα τυχαία απ’το google ψάχνοντας να δώ την κατάσταση περί πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το σχόλιο μου έχει να κάνει με την γενικότερη αντίληψη που παρατήρησα και σε άλλα site οικολογικού περιεχομένου, στα οποία δαιμονοποιείται πλήρως η πυρηνική ενέργεια, είτε με παντελή έλλειψη στοιχείων, είτε με ελλιπείς ή απλά άκυρες συγκρίσεις. Όπως βλέπω και εδώ δεν γίνεται καμιά αναφορά ή παραπομπή στα στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Αυτό που δεν έχς δεί ακόμα πουθενά είναι μια συγκριτική μελέτη με νούμερα βασισμένα στην τωρινή πραγματικότητα, για το κόστος της πυρηνικής ενέργειας στο περιβάλλον, το οικονομικό κόστος και το κυριότερο την σύγκριση με το υπάρχον σύστημα παραγωγής ενέργειας. Και όσοι παραπονιούνται για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ότι ενώ είμαστε ηλιόλουστη χώρα δέν την αξιοποιούμε άς μάθουν πρώτα περί συστημάτων μετάδοσης και αποθήκευσης ενέργειας και μετά θα καταλάβουν τις αδυναμίες που κάνουν την ηλιακή ενέργεια μή συμφέρουσα για μαζική χρήση.

  2. Ο/Η Starobserver λέει:

    Προσωπικά λέω ναι στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και στην Ελλάδα. Είναι η μόνη λύση απέναντι στο λιγνίτη και τα καταστροφικά εκτρώματα που λέγονται ανεμογεννήτριες (οι δεύτερες είναι και άχρηστες).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s