Ο καπνός είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος και τρόπος ζωής για τους κατοίκους των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, όμως οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό, καθώς από την πρώτη Ιανουαρίου του 2009 μειώνεται κατά 50% η ενιαία ενίσχυση (περί τα 190 εκατ. Ευρώ) που εισπράττουν οι παραγωγοί από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεχίζοντας η βουλευτής αναφέρει τα εξής στην ερώτησή της:

«Είναι γνωστό ότι το 2013 θα καταργηθεί η ευρωπαϊκή επιδότηση για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Η μείωση της ενιαίας ενίσχυσης στο μισό σημαίνει ότι ετησίως από τη Ροδόπη θα αφαιρούνται 15 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση 7.000 νοικοκυριών που έχουν ως αποκλειστική ενασχόληση τη καλλιέργεια του καπνού και πρόκειται για αγρότες που καλλιεργούν από πέντε έως 15 στρέμματα γης.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η καλλιέργεια της ποικιλίας «μπασμάς» είναι μονόδρομος για τους κατοίκους της Θράκης, καθώς κανένα άλλο προϊόν δεν θα αποφέρει τα ίδια έσοδα. Να υπογραμμιστεί ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές συνεχώς μειώνονται σε αντίθεση με το κόστος της παραγωγής που αυξάνεται. Επομένως το οικονομικό αδιέξοδο είναι μεγάλο και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Υπάρχει η προοπτική να ζητηθεί η μη εφαρμογή της μείωσης της ενιαίας ενίσχυσης κατά 50%.
Με ποιους τρόπους θα παραμείνει η καπνοκαλλιέργεια στη περιοχή Ροδόπης και Ξάνθης και πώς θα ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών.
 

επίσης

«Καπνός» η καπνοπαραγωγή και το εισόδημα των καλλιεργητών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s