Τελικά η » πυρηνική βόμβα» έσκασε…

Η κόντρα Σουφλιά-Δήμα για τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα της χώρας πέρασε τώρα στο πυρηνικό της κομμάτι. Σε εθνικό επίπεδο ακούστηκε η είδηση/επιθυμία του υπουργού «περιβάλλοντος» για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Στην Καβάλα βέβαια τα είχαμε ακούσει και στο παρελθόν (την εποχή του λιθάνθρακα) από τον υπερνομάρχη Κ.Τάτση για τον οποίο το πυρηνικό εργοστάσιο αποτελούσε ιδανική λύση.

Ακούσαμε προχθές τον υπουργό να λέει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη ενέργεια. Προφανώς γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι όταν αυτό λέγεται μπροστά σε διεθνές συνέδριο για το περιβάλλον…ορθά το δελτίο τύπου του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου έχει τίτλο «πράσινη πυρηνική ενέργεια όπως…πράσινα άλογα«.

όπως γράφει και η Μάπα η Καβάλα διαθέτει πολλά «θετικά» χαρακτηριστικά για την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Είναι χτισμένη σε γρανίτη και είναι η πλέον αντισεισμική περιοχή της Ελλάδας.
  • Έχει την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων επομένως το περιβάλλον είναι ήδη επιβαρυμένο και μπορούμε να το “αποτελειώσουμε”.
  • Εδώ λειτουργεί η μοναδική μονάδα στη χώρα, που εξορύσσει και αποθειώνει πετρέλαιο, η Kavala Oil,
  • Υπάρχουν ήδη αποθήκες καυσίμων και σχεδιάζεται να γίνουν και άλλες την περιοχή της Βάσοβα.
  • Περνάει ήδη ένας αγωγός φυσικού αερίου με μεγάλες εγκαταστάσεις στην περιοχή και θα περάσει και ο καινούριος South Stream.
  • Διαθέτει μεγάλο εμπορικό λιμάνι
  • Η περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ.

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα εύκολα μπορεί κανείς να προβλέψει ένα μαύρο περιβαλλοντικό μέλλον για το νομό Καβάλας.

 

περί ουρανίου στο Νομό Καβάλας διαβάστε και το μπλογκ του Άρη Μεντίζη.

 

Σχετικές παρεμβάσεις στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο (1, 2) καθώς και στη Βουλή.

 

Επιπλέον, υπενθύμιζουμε ότι «τρέχει» η μεσογειακή εκστρατεία του Mediterranean No Nuclear NeighbourhoodMN3 Network για μία Μεσόγειο Ελεύθερη από Πυρηνικά.

Υπογράψτε κι εσείς ηλεκτρονικά: http://www.mn3network.org/petition/

 

 

Επίσης «Ζητούν πυρηνικό εργοστάσιο στον Έβρο «

Επανέρχεται στην πρότασή του για λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου στον Έβρο ο Δήμαρχος Κυπρίνου κ. Μιχάλης Στράντζελης. Ο κ. Στράντζελης μάλιστα έθεσε θέμα διερεύνησης και αναζήτησης επιστημονικού πλαισίου του ζητήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς τελικά να προχωρήσει η συζήτηση, γιατί τη συνεδρίαση κάλυπτε το τηλεοπτικό συνεργείο της «ΔΕΛΤΑ TV», κάτι που ο Δήμαρχος δεν επιθυμούσε.
Το θέμα τόσο στο παρελθόν όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά όσο και τώρα προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και μερίδα δημοτών. «Πιστεύω ότι η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, ο οποίος βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Ν. Έβρου και απέχει 4,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Βουλγαρίας και 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας, θα συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας αλλά και της χώρας μας».
Αυτά θα εισηγούνταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κυπρίνου, αν δεν ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για άλλη φορά. Αυτή μεταξύ άλλων είναι και η πρότασή του για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού. Ο κ. Στράντζελης, σε γραπτή εισήγηση που διένειμε στα μέλη του Συμβουλίου υπογραμμίζει πάντως ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα νομοθετικό πλαίσιο για την κατασκευή αντίστοιχων σταθμών, ενώ παράλληλα φέρνει ως επιχείρημα στήριξης της άποψής του, το ενδεχόμενο λειτουργίας πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας σε Βουλγαρία και Τουρκία. «Αν είναι να γίνει εκεί, καλύτερα να γίνει εδώ», είχε αναφέρει στο παρελθόν.
Με την πρόταση, διαφώνησε κάθετα η αντιπολίτευση, ενώ με δηλώσεις του ο επικεφαλής της και πρώην Δήμαρχος κ. Σιδέρης Δαλτσίδης διαμαρτυρήθηκε και για την αναβολή του θέματος και γι’ αυτό άλλωστε αποχώρησε με τους συμβούλους του. Επιπλέον τόνισε ότι αν το θέμα συζητηθεί σε κλειστή συνεδρίαση θα αποχωρήσουν εκ νέου. Στον Κυπρίνο πάντως οι διαφωνούντες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, αν τελικά ο Δήμαρχος δεν αποσύρει την πρότασή του.

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η πρεζα Tv λέει:

    Γιατι κατι μου λεει πως η ολη συζητηση,γινεται για τα ματια του κοσμου και αυτοι περνανε απο πισω περιεργα και υπουλα νομοσχεδια;;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s