Στις 11 Ιουνίου 2008 δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει θεσμικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τροποποιείται το άρθρο 1388 του Αστικού Κώδικα (ν.1329/1983), το οποίο ορίζει το αμετάβλητο του επωνύμου των συζύγων μετά το γάμο ως προς τις έννομες σχέσεις τους.


Ακολούθως παρατίθεται η σχετική αναφορά και επιχειρηματολογία του νομοσχεδίου:


5. Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΩΝΥΜΟ: Επίσης, με το σχέδιο αυτό, τροποποιείται το άρθρο 1388 Α.Κ. «Με βάση την ήδη ισχύουσα ρύθμιση, η γυναίκα διατηρεί και μετά το γάμο το επώνυμό της και μόνο στις κοινωνικές σχέσεις μπορεί να χρησιμοποιεί και το επώνυμο του συζύγου της. Ωστόσο μετά τη διαγραφή, αρχικά από τα διαβατήρια και κατόπιν από τις ταυτότητες, του ονόματος του συζύγου είναι πολύ δύσκολο στα νόμιμα ζεύγη να αποδείξουν, ταξιδεύοντας κυρίως στο εξωτερικό, ότι είναι καθ
ʼ όλα νόμιμα ζεύγη και όχι παράνομα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, κατά τη διενέργεια διαφόρων συναλλαγών. Με την εισαγόμενη ρύθμιση, προς άρση των εμφανιζόμενων προβλημάτων, παρέχεται η δυνατότητα στους συζύγους να έχουν το ίδιο επώνυμο, εάν φυσικά αμφότεροι το επιθυμούν.»

 

Διαμαρτυρόμαστε έντονα γι αυτή την οπισθοδρομική διάταξη, μετά από 25 χρόνια εφαρμογής του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου. Θεωρούμε ότι τόσο η ρύθμιση αυτή, όσο και η επιχειρηματολογία που τη συνοδεύει είναι απαράδεκτες. Οι γυναίκες παροτρύνονται, έστω και με το πρόσχημα της «ελεύθερης επιλογής» να υιοθετούν το επώνυμο του συζύγου τους. Μʼ αυτό τον τρόπο παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και προωθούνται στην ελληνική κοινωνία πατριαρχικές αντιλήψεις και πρακτικές που υποσκάπτουν την ισονομία μεταξύ των φύλων εντός της οικογένειας. Απαιτούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τη σχετική τροπολογία.

 

Υπογράψτε εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s