Αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία χρόνια έναντι 21% του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου!!

 • «Οι τιμές καταναλωτή παρουσιάζουν σημαντικότερη σωρευτική αύξηση απ’ ό,τι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων»
 • «Τα αίτια της μεγάλης διαφοράς πρέπει να αναζητηθούν στην αλυσίδα διακίνησης»
 • Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Δυόμιση φορές υψηλότερη αύξηση, έναντι του κοινοτικού μέσου όρου, εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία στις τιμές των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Mπόελ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ταυτόχρονα αυξάνεται και η «ψαλίδα» ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, τα αίτια αυτής της μεγάλης διαφοράς «πρέπει να αναζητηθούν εκτός του γεωργικού τομέα (δηλ. στους κλάδους της μεταποίησης, της διανομής και της εμπορίας τροφίμων της αλυσίδας προσφοράς).»

Tα παραπάνω προκύπτουν και από τους επίσημους συγκριτικούς πίνακες που απέστειλε η Κομισιόν στον Έλληνα ευρωβουλευτή, οι οποίοι επισυνάπτονται.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με  την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί ποιά είναι η εξέλιξη των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή για τα αγροτικά προϊόντα, εάν παρατηρείται σημαντική διαφορά ανάμεσα τους και που οφείλεται η διαφορά αυτή, ζητώντας τα σχετικά συγκριτικά στοιχεία.

Στην απάντηση της η κ. Μπόελ αποκαλύπτει ότι  κατά τα «τελευταία έντεκα έτη οι ονομαστικές τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν πολύ περισσότερο στην Ελλάδα (αύξηση 50%) σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ (αύξηση 27%)» και συνεχίζοντας σημειώνει ότι:

α) «οι τιμές καταναλωτή για τα τρόφιμα παρουσίαζαν σημαντικότερη σωρευτική αύξηση απʼ ό,τι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων».

β) «τα αίτια των καταγραφόμενων αυξήσεων των τιμών καταναλωτή πρέπει να αναζητηθούν εκτός του γεωργικού τομέα»

H αρμόδια Επίτροπος υπογραμμίζει μάλιστα ότι: «Στην Ελλάδα, μέχρι το 2006, οι τιμές καταναλωτή για τα τρόφιμα παρουσίαζαν σημαντικότερη σωρευτική αύξηση απʼ ό,τι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων. Εάν όμως γίνει σύγκριση των μεταβολών των τιμών μεταξύ των ετών 2007 και 1996, διαπιστώνεται ότι η άνοδος των τιμών των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα (+50%) ήταν μεγαλύτερη από την άνοδο των τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα (+43%). Πρόκειται για διαφορετική εξέλιξη έναντι της ΕΕ-27, όπου από το 1996 μέχρι το 2007, οι τιμές λιανικής για τα τρόφιμα αυξήθηκαν πολύ περισσότερο (+38%) από τις τιμές των γεωργικών προϊόντων (+21%) .»

Ειδικότερα όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, η επίτροπος Μπόελ επισημαίνει ότι η ψαλίδα που παρατηρείται ανάμεσα στις τιμές καταναλωτή για τα τρόφιμα και στις τιμές γεωργικών προϊόντων πρέπει να αναζητηθεί εκτός γεωργίας και οφείλεται σε δυσλειτουργία των δικτύων εμπορίας και διακίνησης του λιανικού εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα: «εάν οι τιμές λιανικής για τα τρόφιμα αυξάνονται περισσότερο από τις τιμές των γεωργικών προϊόντων (όπως παρατηρήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο μεταξύ μέσων και τέλους της δεκαετίας του ʼ90 και την περίοδο 2003-2004), το γεγονός αυτό καταδεικνύει σαφώς ότι τα αίτια των καταγραφόμενων αυξήσεων των τιμών καταναλωτή πρέπει να αναζητηθούν εκτός του γεωργικού τομέα (δηλ. στους κλάδους της μεταποίησης, της διανομής και της εμπορίας τροφίμων της αλυσίδας προσφοράς).»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Κομισιόν φανερώνουν ότι η ακρίβεια των γεωργικών στην Ελλάδα καλπάζει με ρυθμό δυόμισι φορές υψηλότερο από την Ευρώπη των 27.

Τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν τους ενόχους για αυτή τη διπλή ψαλίδα που συμπιέζει και τους καταναλωτές και τους γεωργούς. Είναι η αλυσίδα της μεταποίησης, της διανομής και της εμπορίας τροφίμων. Oι ευθύνες της κυβέρνησης της NΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠAΣOK για αυτό το νέο αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ είναι προφανείς και τεράστιες.

Oι κ.κ. Kαραμανλής, Φώλιας και Kοντός ας αφήσουν τα 41 μέτρα για το θεαθήναι και ας αναλάβουν έμπρακτα τις ευθύνες τους.»

οι σχετικοί επίσημοι πίνακες της Κομισιόν

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η πρεζα Tv λέει:

  Στις αυξησεις ειμαστε παντα πρωτοι…Ειναι το μοναδικο πραγμα στο οποιο δεν θα μεινουμε ποτε πισω….

 2. Ο/Η Stathis λέει:

  Για να μην μπερδευόμαστε:
  2,5 φορές πάνω είναι ο ρυθμός ανόδου στην Ελλάδα σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άν στην Ευρώπη αυξάνονται 3%, τότε σε μάς αυξάνεται 3*2,5 = 7,5%. Συνέκρινε τους αντίστοιχους πληθορισμούς και αυτό δικαιολογείται απόλυτα. Αν ψάχνεις τώρα τρόπο να διωρθωθεί αυτό, η μόνη λύση που βλέπω – μιάς και δεν υφίσταται αντίστοιχο κίνημα, είναι η αυτενέργεια.
  Όπερ,
  1. αυτοσυγκράτηση
  2. σεβασμός στα τρόφημα
  3. επιλογή οικονομικότερων.

  Με εντυπωσίασαν οι καταναλωτικές μας οργανώσεις με τα ανόητα μποϋκοτάζ τους στο γάλα. Βρέ ανόητοι, προτιμήστε ΑΓΝΟ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s