Κάλεσμα για αλληλεγγύη προς τον διωκόμενο αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη

Στις 20 Μαΐου 2008, το Ναυτοδικείο Πειραιά δίκασε για 15η φορά, ερήμην, για το ίδιο «αδίκημα», σε 3 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή τον 45χρονο αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη, επειδή αρνείται να καταταγεί στο στρατό, επειδή αρνείται να εκπαιδευτεί για να σκοτώνει, επειδή αγωνίζεται για την ειρήνη και επειδή αρνείται έμπρακτα τον πόλεμο, τον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό.

·               Στη χώρα αυτή που οι αντιρρησίες συνείδησης καταδικάζονται σε 11 μήνες επιπλέον εναλλακτικής υπηρεσίας και που το περιεχόμενο της συνείδησής τους κρίνεται από ειδικές επιτροπές διορισμένες από το Υπουργείο Πολέμου

·               Στη χώρα αυτή που αγοράζει βομβαρδιστικά αεροπλάνα και άρματα μάχης αντί να φτιάχνει σχολεία και νοσοκομεία

·               Στη χώρα αυτή που εξαναγκάζει μικρά παιδιά να παρελαύνουν σε στρατιωτικούς σχηματισμούς και ετοιμάζεται να εξαναγκάσει τους νέους να καταταγούν από τα 18 τους στο στρατό

·               Στη χώρα αυτή που λογοκρίνει όσα βιβλία ιστορίας δεν είναι αρκούντως εθνικιστικά

·               Στη χώρα αυτή που η «ελευθερία της συνείδησης» μεταφράζεται σε πολυετείς διώξεις και φυλακίσεις

·               Στη χώρα αυτή που οι πολίτες δικάζονται από τα στρατοδικεία

Καλούμε άτομα και συλλογικότητες, ως έμπρακτη κίνηση πολιτικής συμπαράστασης προς τον Λάζαρο Πετρομελίδη:

1)             να διαδώσετε το κάλεσμα αυτό και την ακόλουθη ενημέρωση και να συλλέξετε υπογραφές στην κοινή έκκληση για δράση από τη Διεθνή Αμνηστία (AI), το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) και την Αντιπολεμική Διεθνή (WRI) (η έκκληση στα ελληνικά υπάρχει ακολούθως και στην ιστοσελίδα: http://www.amnesty.org.gr/actnow/petromelides.htm, ενώ στα αγγλικά υπάρχει στην ιστοσελίδα: http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR25/003/2008/en),

2)             να τοποθετηθείτε δημόσια για το ζήτημα,

3)             να συνεισφέρετε οικονομικά στην κάλυψη της πρωτοφανούς εγγύησης ύψους 7.000 ευρώ ώστε να μην φυλακιστεί ο Λάζαρος Πετρομελίδης (Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας 116/ 772063-74 – για το εξωτερικό: ΙΒΑΝ: GR87 0110 1160 0000 1167 7206 374, Κωδ. SWIFT Τράπεζας BIC ETHNGRAA),

4)             να παραστείτε στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο,

5)             να οργανώσετε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας,

6)             να συνεργαστείτε με τον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης συμβάλλοντας ενεργά στην υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης και στους αγώνες των αντιρρησιών συνείδησης κατά του πολέμου, του μιλιταρισμού και του εθνικισμού.


ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗΣ – ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ

Κοινή έκκληση για δράση από τη Διεθνή Αμνηστία, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης και την Αντιπολεμική Διεθνή

 

O Λάζαρος Πετρομελίδης, 45 χρονών, έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από στρατοδικεία για την αντίρρηση συνείδησης που προβάλει ενάντια στην στρατιωτική θητεία και τώρα κινδυνεύει για άλλη μια φορά να συλληφθεί και να φυλακιστεί.

 

Η υπόθεση του Λάζαρου Πετρομελίδη έχει μακρά ιστορία 16 ετών, γεμάτη με διώξεις και καταδίκες. Για πρώτη φορά ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του μετά την δήλωση αντίρρησης συνείδησης που έκανε τον Μάρτιο 1992 όταν η Ελλάδα δεν αναγνώριζε ακόμα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Το 1998 αρνήθηκε να εκτελέσει την εναλλακτική πολιτική υπηρεσία που του προσφέρθηκε καθώς ήταν εξαιρετικά τιμωρητικής διάρκειας – στην περίπτωσή του, επτάμιση φορές μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία που υποχρεούνταν να υπηρετήσει. Από τότε, λαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα κλήσεις να υπηρετήσει στο στρατό και επανειλημμένα του έχουν απαγγείλει κατηγορίες ανυποταξίας εξαιτίας της άρνησής του, ως αντιρρησίας συνείδησης, να υπηρετήσει στον στρατό. Έχει φυλακιστεί τρεις φορές, το Μάιο 1998, τον Απρίλιο 1999 και το Σεπτέμβριο 2002, ενώ του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Στις 20 Μαΐου 2008, ο Λάζαρος Πετρομελίδης καταδικάστηκε ξανά ερήμην του σε τρία χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή για δύο κατηγορίες ανυποταξίας, στο Ναυτοδικείο Πειραιά. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη δίκη του, την 15η στη σειρά, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Λάζαρο Πετρομελίδη και αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο φυλάκισης για τα πιστεύω του. Στα 45 του ο Λάζαρος Πετρομελίδης διανύει τον τελευταίο του χρόνο που μπορεί να κληθεί να στρατευθεί, αλλά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008 μπορεί να κληθεί ξανά οποιαδήποτε στιγμή.

Κάθε φορά που ο Λάζαρος Πετρομελίδης αρνείται να υπηρετήσει στο στρατό μια νέα δίωξη κινείται εναντίον του. Η επανειλημμένη τιμωρία του για το ίδιο αδίκημα παραβιάζει το άρθρο 14 παράγραφος 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι: «Κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα, για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας». Επανα-δικάσεις αντιρρησιών συνείδησης έχουν αναφερθεί από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του Άρθρου 14 (Γενικός Σχολιασμός Νο. 32).

Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης αποτελεί νόμιμη άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, συνείδησης και θρησκείας, που περιλαμβάνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 18), του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (Άρθρο 18), την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών (Άρθρο 9) και στον Καταστατικό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άρθρο 10).

Παρακαλούμε, στείλτε γράμματα στο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, καλώντας τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις διώξεις κατά του Λάζαρου Πετρομελίδη και να αναγνωρίσουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις συστάσεις.


ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗΣ – ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ

Κοινή έκκληση για δράση από τη Διεθνή Αμνηστία, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης και την Αντιπολεμική Διεθνή

 

 

Προς

κ. Κώστα Καραμανλή
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19
106 74 Αθήνα, Ελλάδα

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να εκφράσω τη βαθειά ανησυχία μου για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα και ειδικότερα του Λάζαρου Πετρομελίδη ο οποίος στις 20 Μαΐου καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης, χωρίς αναστολή από το Ναυτοδικείο Πειραιά, καθώς κρίθηκε ένοχος για δύο ανυποταξίες.

Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης αποτελεί θεμιτή άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, συνείδησης και θρησκείας, που περιλαμβάνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 18), του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (Άρθρο 18), την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών (Άρθρο 9) και στον Καταστατικό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άρθρο 10)

Είναι 15η φορά που ο αντιρρησίας συνείδησης Λάζαρος Πετρομελίδης, αν και πολίτης, διώκεται από τα στρατοδικεία της Ελλάδας και μάλιστα για το ίδιο αδίκημα γεγονός που παραβιάζει το άρθρο 14 παράγραφος 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι: «Κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα, για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας».

Καλούμε τις Ελληνικές Αρχές να πάψουν κάθε είδους δίωξη κατά του αντιρρησία συνείδησης Λάζαρου Πετρομελίδη και να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαπειλούμενη φυλάκισή του.

Καλούμε τις Ελληνικές Αρχές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης όπως έχουν αναγνωριστεί διεθνώς και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των διεθνών νομικών κειμένων που έχει υπογράψει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s