Το ελληνικό θέατρο έχει πάρει μια ιδιαίτερη θέση στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες από τους κοινοτικούς «αποίκους» από τα κράτη-μέλη της Ε. Ενωσης. Η στήλη έχει δώσει κάποιες ελληνικές θεατρικές «γεύσεις», όπως το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», που παρουσίασε με επιτυχία ο Γ. Νυχάς με το «Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι». Αλλά άφησε πολλά κενά κι «άκουσε» παράπονα. Να επιχειρήσουμε έναν απολογισμό της ελληνικής θεατρικής σεζόν στις Βρυξέλλες.

Ηταν μια σεζόν με μεγάλη ποικιλία και πρωτότυπα έργα. Για πρώτη φορά, όπως ανακοινώθηκε, στην κοινοτική πρωτεύουσα παρουσιάστηκε θεατρικό έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε Ελληνας. Ηταν η αντιεπιθεώρηση «Οι μοιραίοι». Ανέβηκε από το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών με κείμενα, επιμέλεια, σκηνοθεσία του Γιάννη Οικονομίδη. Μια πετυχημένη πολυετής παρουσία στον ελληνικό θεατρικό χώρο στις Βρυξέλλες. Το έργο ανέδειξε νέα ταλέντα κι επιβεβαίωσε την αξία των βετεράνων.


Εντυπωσιακή και η θεατρική «
Ygrec». Ψυχή της ομάδας ο σκηνοθέτης Γ. Γαβράς, με δύο επιτυχίες. Με αφορμή το «Ετος Καζαντζάκη» άρχισε με τον «Ζορμπά» και έκλεισε τη σεζόν τον Ιούνιο με την κωμωδία «Κάτι από οικογένεια» («Un air de famille») των Ανιές Ζαουί κα Ζαν-Πιέρ Μπακρί. Σε γεμάτη αίθουσα χειροκροτήθηκε και το γνωστό θεατρικό έργο «Παντρεύεστε ένα διαμάντι» -ή «Croque monsieur», που μετέφρασε και παρουσίασε ο Αρ. Λαυρέντζος με τον θίασο «Θέσπις».

Και από τις παρασοδιακές ελληνικές θεατρικές ομάδες, που συνεχίζουν να συμβάλλουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ομογένειας του Βελγίου: η «Ομογενειακή Θεατρική Σκηνή», του γνωστού σκηνοθέτη Δημ. Αργυρόπουλου, παρουσίασε την κλασική ελληνική κωμωδία «Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη» σε παραγωγή της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών. Η θεατρική ομάδα της Ευξείνου Λέσχης Βρυξελλών παρουσίασε στα ποντιακά το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Οι χωρέτες».

Με τις θερινές διακοπές η ελληνική θεατρική παραγωγή στις Βρυξέλλες κατέβασε τις αυλαίες. Οι Ελληνες «άποικοι» του Βελγίου σπεύσαμε να παίξουμε τον ρόλο του τουρίστα στη μάνα πατρίδα. Και επιστρέφουμε στο βελγικό παχνί με μια γλυκιά γεύση νοσταλγίας. Και μια πικρή διαπίστωση: δεν είναι τα ελληνικά κουνούπια που είχαν προβληματίσει την τελευταία «γεύση». Είναι το χάος της ελληνικής κομματικής πολιτικής. Ποιες θα είναι οι συνέπειές της στους Ελληνες ομογενείς;

Από τον Οκτώβριο αρχίζει η νέα σεζόν για το ελληνικό θέατρο στις Βρυξέλλες με νέα έργα. Θα τα χειροκροτήσουμε. Με την ελπίδα ότι δεν θα περιληφθούν στα τεκμήρια διαβίωσης του φορολογικού σίφουνα που σαρώνει τη μάνα πατρίδα και τα… εισιτήρια στα θέατρα της ομογένειας!

Σχόλια
  1. από τη «Γεύση από Βρυξέλλες» του Π.Παντελή http://snurl.com/3qifk

Σχολιάστε