Ενας στους τέσσερις Ελληνες άνω των 65 ετών και ένας στους τρεις άνω των 75 ετών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναφέρεται στα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών, προκύπτει σαφέστατα ότι στην Ελλάδα όσο περισσότερο ζει κανείς τόσο φτωχότερος γίνεται. Αυτό οφείλεται, προφανώς, στις πενιχρές συντάξεις και την έλλειψη ισχυρού κοινωνικού κράτους.

Ειδικότερα, τo 2003 το 18% του πληθυσμού ηλικίας 0-64 ετών, το 28% ηλικίας άνω των 65 ετών και το 35% άνω των 75 ετών αντιμετώπιζε στη χώρα μας τον κίνδυνο της φτώχειας. Τα παραπάνω ποσοστά κατατάσσουν την Ελλάδα μεταξύ των τεσσάρων κρατών-μελών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη φτώχεια μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Πρόοδος

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, παρά την “πρόοδο” που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια, το γήρας εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για τον καθορισμό του κινδύνου φτώχειας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα ανήλθαν το 2002 στο 13% του ΑΕΠ, καταγράφονται πολύ ψηλά ποσοστά κινδύνου φτώχειας στους συνταξιούχους σε σχέση με τα άτομα ηλικίας μέχρι 64 ετών.

Μάλιστα, η διαφορά μεταξύ των φύλων είναι πολύ μικρή, που σημαίνει ότι άνδρες και γυναίκες συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο κίνδυνος της φτώχειας στην Ελλάδα μετριάζεται από το γεγονός ότι αρκετοί συνταξιούχοι ζουν στα σπίτια τους (μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας) με τα παιδιά τους και όχι σε οίκους ευγηρίας (ποσοστό μικρότερο του 3%). Πάντως, η παραπάνω διαπίστωση δεν αποτελεί κανόνα, διότι πολλοί συνταξιούχοι στηρίζονται στο ΕΚΑΣ, το οποίο υπολογίζεται βάσει των πόρων του δικαιούχου, αναφέρει η έκθεση.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των διαφόρων ταμείων και οι αλλαγές στον τραπεζικό τομέα, φαίνεται ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να αναμένει τα επόμενα χρόνια ισχυρή δημοσιονομική πίεση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβολές που έγιναν στην ομάδα εργασίας για τη γήρανση του πληθυσμού το 2001, οι δαπάνες για τις συντάξεις προβλέπεται να διπλασιαστούν σχεδόν και να φθάσουν το 24,8% του ΑΕΠ το 2050, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσο όρου της Ε.Ε. των 15 «παλαιών» κρατών-μελών που είναι 13,4%. Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για βελτίωση της επάρκειας και της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος μεσοπρόθεσμα με την αύξηση της ποσοστών απασχόλησης (ιδιαίτερα των γυναικών) και τη μείωση της εισφοροδιαφυγής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s