Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας του ΣΥΝ για την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids. Ημέρα Διεκδίκησης και Πάλης.

 

Το AIDS είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, που σημαίνει ότι χρειάζονται παρεμβάσεις από την Ε.Ε. και απ΄ όλο τον ανεπτυγμένο χώρο, ειδικά σε χώρες όπως αυτές της Αφρικής.

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Νότια Αφρική έχει μια από τις πιο οξείες επιδημίες HIV/AIDS στον κόσμο. Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 18,8% του ενήλικου πληθυσμού, είναι φορείς του HIV.

Το 2005, οι θάνατοι από AIDS έφταναν τους 900 την ημέρα.

 

Σύμφωνα με έκθεση του UNAIDS του Ιουλίου 2008, στη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια και το Μαλάουι ο ρυθμός μόλυνσης του πληθυσμού με HIV έχει σταθεροποιηθεί. Παρόλο, όμως, που έχει υπάρξει πρόοδος στην πρόληψη για την εξάπλωση του HIV, υπάρχουν ακόμα σημαντικές δυσκολίες επομένως η χρηματοδότησή της εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας.

«Το 2007, είχαμε 1,1 εκατομμύρια θανάτους από AIDS στη νότια και ανατολική Αφρική» πρόσθεσε ο κ. Οκέλλο. «Ο αριθμός αυτός αποτελεί το ένα δεύτερο των συνολικών θανάτων στον κόσμο.»

 

ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ  ΌΤΙ:

·         «Το Διεθνές Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS έχει παγώσει κονδύλια για το 2009 και ανησυχούμε για τις δραματικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών»  δήλωσε ο Λέοναρντ Οκέλλο, Επικεφαλής Πολιτικής για το HIV/AIDS της ActionAid.

·         Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα του ΑΙDS και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2008 είναι η χρονιά με τις περισσότερες νέες μολύνσεις.

Ως το τέλος Οκτωβρίου 547 νέα κρούσματα είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αριθμός ο οποίος ξεπερνά τον αντίστοιχο του 2007. Οι αρμόδιοι του Κέντρου εκφράζουν πλέον την ανάγκη εντατικοποίησης των προγραμμάτων πρόληψης.

 

Είναι αδιανόητο εν έτει 2008 σε μια ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα να μην υπάρχει Ολοκληρωμένο Σύστημα Π.Φ.Υ. με Αγωγή Υγείας.

 

Είναι αδιανόητο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να μην προχωράει στην Αγωγή Υγείας και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο ελληνικό σχολείο.

 

Είναι αδιανόητο εν έτει 2008  ασθενείς που πάσχουν από ΑΙDS να αργοπεθαίνουν αβοήθητοι μέσα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σύνολο των φυλακών της χώρας πάσχει, όταν δεν είναι ανύπαρκτη.
 

Ο ΣΥΝ δηλώνει ότι:

Χρειάζεται ενίσχυση κι όχι μείωση των κονδυλίων, όπως γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2009, στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο έχει και την ευθύνη για την ενημέρωση,  την πρόληψη και τη θεραπεία του AIDS.  Για το 2009, το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο από πέρυσι κατά 6 εκατ. ευρώ και από πρόπερσι κατά 18,5 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα του AIDS  είναι πολύ σοβαρό για να το αφήνουμε σε επετειακές και μόνο εκδηλώσεις .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s