Στις 17 Δεκεμβρίου, σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, θα κριθούν δύο θεμελιώδη ζητήματα για τους Ελληνες εργαζομένους και ασφαλισμένους. Στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην έδρα της Ε.Ε., θα εκδικάζεται η προσφυγή της Κομισιόν σε βάρος της Ελλάδας για την εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Την ίδια μέρα, 500 χιλιόμετρα δυτικότερα, στο Στρασβούργο, θα κριθεί από τις ψήφους 780 ευρωβουλευτών η «ελαστικοποίηση» του χρόνου εργασίας ακόμη και πάνω από 70 ώρες εβδομαδιαίως!

Εισήγηση

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούν να πάρουν θέση επί της εισήγησης του Ισπανού σοσιαλιστή, Αλεχάνδρο Θέρκας. Η εισήγηση αυτή βελτιώνει σε κάποια σημεία την απόφαση την οποία είχαν λάβει οι υπ. Απασχόλησης των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το ίδιο θέμα, στις 11 Ιουνίου.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την εισήγηση του Θέρκας, για διάστημα 12 μηνών ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τις 70 ώρες. Στο σύνολο του έτους, ο μέσος όρος θα πρέπει ωστόσο να παραμένει στις 48 ώρες την εβδομάδα. Πολύ απλά, ορισμένες εβδομάδες οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο από το συμβατικό ωράριο και άλλες λιγότερο.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο της πρότασης είναι ότι αυτός ο τρόπος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με τη δυνατότητα ρήτρας αυτοεξαίρεσης («opt – out»), θα πρέπει να καταργηθεί έπειτα από 3 χρόνια. Το «opt – out» αφορά στη δυνατότητα της σύναψης ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, με την οποία ο απασχολούμενος μπορεί να εξαιρείται από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 48 ωρών και να εργάζεται ακόμη και πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι ευρωβουλευτές δεν δεχθούν την εισήγηση Θέρκας, τότε θα ισχύσει η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε. Με την απόφαση του Συμβουλίου, ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν θα υπερβαίνει τις 65 ώρες την εβδομάδα, αλλά το σύστημα θα παγιωθεί και δεν θα καταργηθεί σε μια τριετία.

Επίσης, ο «χρόνος εφημερίας», δηλαδή το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος οφείλει να βρίσκεται «σε αναμονή εργασίας», θα θεωρείται εργάσιμος μόνο όταν ο απασχολούμενος χρειαστεί να παράσχει υπηρεσίες.

Οι μικρές διαφορές μεταξύ της εισήγησης Θέρκας και της απόφασης του Συμβουλίου των Υπουργών (με δεδομένο ότι πολλοί θεωρούν ότι ακόμη και η εισήγηση ανοίγει το δρόμο για κατάργηση του συμβατικού ωραρίου) είναι που κάνουν πολλούς ευρωβουλευτές να θεωρούν ότι «και στις δύο περιπτώσεις είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Σήμερα, στην Ελλάδα, οι εταιρίες στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται να καθορίζουν με επιχειρησιακές συμβάσεις ότι μέχρι και 138 ώρες από το συνολικό ετήσιο χρόνο εργασίας μπορούν να κατανέμονται σε ορισμένες περιόδους και με αντίστοιχη μείωση των ωρών κατά το λοιπό διάστημα. Ωστόσο, αν και ο πρώτος νόμος ψηφίστηκε το 2001, μέχρι σήμερα λιγότερες από 10 επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να μπουν στο σύστημα διευθέτησης.

Σχετική δήλωση του Δ.Στρατούλη

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s