Τέτοιες μέρες ζήσαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γράφοντας ιστορία και αποδεικνύοντας ότι οι εξεγέρσεις μπορούν να συμβούν εδώ , τώρα, από εμάς.
Μια καινούργια κατάσταση κυοφορείται για το μέλλον μας. Μια κατάσταση που δημιουργήσαμε εμείς, βγαίνοντας καθημερινά κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους και εκφράζοντας την οργή μας, όχι μόνο για την δολοφονία ενός νέου αλλά για το ότι στοχοποιούνται μέρα με τη μέρα τα δικαιώματά μας ,οι σπουδές μας, το μέλλον μας. Η δολοφονία ήταν απλά το γεγονός που έφερε στην επιφάνεια όλα τα αδιέξοδα ,τα οποία βιώνει ήδη η σπουδάζουσα και η εργαζόμενη νεολαία.
Αυτό που θα κριθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι το αν αυτή η μεγάλη αναταραχή θα συνεχιστεί και θα φέρει για τη νεολαία μια θαυμάσια κατάσταση , θα αλλάξει την καθημερινότητά μας ή θα παραμείνει ιστορικά καταγεγραμμένη απλά ώς ένα ξέσπασμα.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει , παρά με την ανατροπή των πολιτικών εκείνων που μας έχουν οδηγήσει ως εδώ. Αυτές τις μέρες δείξαμε ότι δεν μπορούμε πλέον να ζούμε με 700 Ε, να δουλεύουμε ανασφάλιστοι και για 65 ώρες, και να σπουδάζουμε χωρίς τα πτυχία μας να έχουν κανένα αντίκρυσμα. Δείξαμε ότι δεν αντέχουμε άλλο ένα πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί σαν επιχείρηση και ένα σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Δείξαμε ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα λιγότερο από το να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Αυτές τις μέρες όμως μάθαμε ότι μπορούμε να ζούμε και αλλιώς. Απέναντι στον παλιό κόσμο του ανταγωνισμού, χτίσαμε σχέσεις αλληλεγγύης. Απέναντι στον ατομικό δρόμο , ζήσαμε τη δύναμη της συλλογικότητας. Απέναντι στα επιχειρήματα της υποταγής , αρθρώσαμε τη φωνή της αξιοπρέπειας. Απέναντι στη γραμμή της νομοτέλειας, δείξαμε τη μαγεία του εφικτού.
Και αν σε κάποιους αυτά φαντάζουν ουτοπικά ή ανέφικτα, ήδη στη Γαλλία υπό τον φόβο μιας νέας εξέγερσης ο Σαρκοζί πήρε πίσω όλη την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Ήδη στην Ελλάδα, ο κ. Καραμανλής, υπό το βάρος του κινήματος αναγκάστηκε ξανά να ασχοληθεί με το ζήτημα της παιδείας και πέταξε σαν πυροτέχνημα την απαρχή ενός νέου γύρου διαλόγου και την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Φυσικά, δεν έχουμε αυταπάτες ότι ο διάλογος θα αφορά στα πραγματικά προβλήματα της νεολαίας, αλλά δείχνει ότι η εξέγερση μας άσκησε και όσο συνεχίζεται θα ασκεί τεράστια πολιτική πίεση.
Πλέον, η πραγματικότητα έχει αλλάξει.. Δεν μπορούν να κάνουν πλέον ότι δεν μας βλέπουν, ότι δεν μας ακούν.. Δεν μας αρκεί τίποτα λιγότερο από:
1) την ανατροπή όλης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την ανατροπή του νόμου-πλαίσιο και την κατάργηση των ΚΕΣ και
2) τη σημαντική αύξηση των μισθών, την κατάργηση των ελαστικών και μερικών μορφών απασχόλησης και την καθιέρωση μόνο της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

«Εμείς, καθένας από εμάς, κρατάμε στα χέρια μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος» (Β.Μαγιακόφσκι)

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η hnioxos λέει:

    Καλησπέρα,
    Έχω κι εγώ γεμίσει ελπίδα, είναι κάτι που το περίμενα πολύ καιρό να συμβεί. Περιμένω πολλά πράγματα από εδώ και πέρα, το δίκιο είναι με το μέρος μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s