health committees palestine

Από τις 27 Δεκεμβρίου, οι συνθήκες ζωής στη Λωρίδα της Γάζας χειροτερεύουν ραγδαία εξαιτίας των εναέριων και χερσαίων επιχειρήσεων επιθέσεων του Ισραήλ, που δεν έχουν προηγούμενο στην ένταση τους και έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο αριθμό νεκρών.

 

Μέχρι τώρα, η ιατρική κατάσταση είναι ως εξής:

1100 νεκροί

4800 τραυματισμένοι ασθενείς

500 ασθενείς βαριά τραυματισμένοι

250 αγνοούμενοι, κάτω από βομβαρδισμένα κτήρια

 

Η πολεμική μηχανή του Ισραήλ δεν έχει σημαδέψει μόνο στρατιώτες αλλά και κατοικήσιμες περιοχές αμάχων, καταφύγια, τζαμιά, ακόμα και πανεπιστήμια.

 

Τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν υπερκαλυφθεί από την εισροή ασθενών ενώ η Εντατική και τα χειρουργεία λειτουργούν κάτω από έντονη πίεση.

 

Υπό αυτή την κρίσιμη και τρομερή κατάσταση, η Ένωση Επιτροπών Ιατρικής Φροντίδας (UHCC) στη Γάζα λειτουργεί ως κέντρο εκτάκτου ανάγκης. Η UHCC έχει κινητοποιήσει όλες τις κινητές μονάδες της ως νοσοκομεία σε εμπόλεμη ζώνη.

 

Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες που γίνονται μέχρι στιγμής από νοσοκομεία και ΜΚΟ δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό τραυματιών, εξαιτίας των περιορισμένων αποθεμάτων φαρμάκων, εξοπλισμό χειρουργείου,  πρώτων βοηθειών, εξοπλισμό ανάνηψης, ελάχιστες ποσότητες αναλώσιμων αγαθών, ελλείψεις σε εργαστηριακά είδη και σε μονάδες αίματος. Υπάρχει τρομερή έλλειψη σε αυτά τα είδη. Έχει δηλωθεί ότι δεν υπάρχουν 105 από τα είδη του καταλόγου των απαραίτητων φαρμάκων ενώ 225 καταναλωτικά είδη και 90 είδη εργαστηρίου και αποθέματα της τράπεζας αίματος έχουν εξαντληθεί στις κεντρικές αποθήκες.

 

Η UHCC δουλεύει μαζί με άλλες οργανώσεις για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των θυμάτων των Ισραηλινών επιθέσεων, τα περισσότερα από τα οποία είναι άμαχοι πολίτες, γυναίκες και παιδιά. Για αυτό το σκοπό, η UHCC κάνει έκκληση, ζητώντας βοήθεια για να καλυφθούν οι νοσοκομειακές ανάγκες και ιδιαίτερα ιατρικές προμήθειες, είδη ρουχισμού, εξοπλισμό χειρουργείου, πρώτων βοηθειών, εξοπλισμό ανάνηψης και είδη εργαστηρίου.

 

Για τις κοινωνικές ανάγκες:

 

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τα σπίτια τους που ήταν κοντά σε μέρη που πιθανόν να βομβαρδιστούν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάει σε σπίτια συγγενών. Οι κοινωνικές δομές έχουν καταστραφεί τελείως στη Γάζα, με την κατάρρευση των οικογενειών και ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών. Στη Λωρίδα της Γάζας βλέπει κανείς παντού κηδείες και ανθρώπους που θρηνούν.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς έχουν χάσει ένα μέλος του σώματος τους. Από υγιείς εργαζόμενοι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε ανάπηρους και η κατάστασή τους θα γίνει βάρος στις οικογένειες τους. Αν συνυπολογίσουμε τις καταστροφές των σπιτιών, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μείνει άστεγοι, εξαρτώνται από καταφύγια που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες ιατρικές προϋποθέσεις ή έχουν μεταφερθεί σε σπίτια συγγενών.

 

 

 

 

 

Όλοι οι άνθρωποι έχουν πέσει σε κατάθλιψη, έχουν υποστεί σοβαρά ψυχολογικά σοκ και διαταραχές, ενώ φοβούνται για το παρόν και μέλλον τους.

 

Οι συνθήκες εργασίας είναι εξίσου άσχημες. Οι άνθρωποι δε μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα και τις ζωές τους. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί 4 και 5 φορές. Καθώς ο αποκλεισμός από το Ισραήλ έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρός από τον προηγούμενο Νοέμβριο, εξαιτίας των εχθροπραξιών και την κατάρρευση της εκεχειρίας στις 19 Δεκεμβρίου.

 

Τα παιδιά υποφέρουν κυρίως από τις αυξήσεις στις τιμές στις πάνες, γάλα και βασικά είδη τροφίμων. Οι οικογένειες δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους. Όλο και περισσότερες οργανώσεις ζητούν βοήθεια για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των παιδιών.

 

Η Ένωση Επιτροπών Ιατρικής Φροντίδας χρειάζεται:

Εξαιτίας της παραπάνω κατάστασης, η έκτακτη επιτροπή της UHCC έχει υπολογίσει ότι χρειάζεται τα παρακάτω:

 

ΕΙΔΗ

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΦΑΡΜΑΚΑ

ΚΟΥΤΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ \ΕΙΔΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΕΙΔΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΕΙΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ

ΣΚΗΝΕΣ

ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΓΑΛΑ

ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με

 

Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων

Γ’Σεπτεμβρίου 48Β – Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Μιχιάρ Εκτάμι 6937537461

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s