Απάνθρωπες συνθήκες αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα διαπίστωσε ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τόμας Χάμαρμπεργκ, στην έκθεση που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε στις 8-10 Δεκεμβρίου, όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας και τα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών. Ο αρμόδιος υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στον επίτροπο όταν εκείνος του ζήτησε εξηγήσεις για τις απάνθρωπες συνθήκες, επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο, να ρίξει την ευθύνη σε άλλους υπουργούς, ακόμα και στους ίδιους τους πρόσφυγες.

 

Οι «ελιγμοί» του κ. Παυλόπουλου καταγράφονται στην έκθεση του επιτρόπου. Οπως διαπίστωσε ο κ. Χάμαρμπεργκ, οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και ζητούν άσυλο στη χώρα μας έχουν αυξηθεί δεκατρείς φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το 2004 δεχτήκαμε 4.469 αιτήσεις και το 2008, μόνο το πρώτο εξάμηνο, δεχτήκαμε 57.623 και μέχρι το τέλος του 2008 αυτές έφτασαν στις 150.000 (με χώρες προέλευσης: Πακιστάν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Συρία, Ιράν, Νιγηρία και Γεωργία).


Το 2007 δόθηκε άσυλο μόλις στο 0,04% των αιτούντων και στο 2,05% όσων έκαναν έφεση. Ο Πρ. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2008 το ποσοστό όσων έλαβαν άσυλο κατόπιν εφέσεως αυξήθηκε στο 11,3%. Η απάντηση του επιτρόπου ήταν ότι στη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά φτάνουν στο 94%.


Πιο σοκαριστική από τους αριθμούς, όμως, είναι η πραγματικότητα που αντίκρισε στους χώρους κράτησης που επισκέφτηκε στη Θράκη και περιγράφει στην έκθεση.


Στις Φέρες, μια αποθήκη φιλοξενούσε 45 άνδρες στοιβαγμένους, χωρίς ένα τηλέφωνο για να μπορούν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο και χωρίς δικαίωμα να βγουν από τον χώρο κράτησής τους. Τους βρήκαν να κοιμούνται σε στρώματα που είχαν τοποθετηθεί στο τσιμεντένιο πάτωμα, το ένα δίπλα στο άλλο, όπου την ημέρα αναγκάζονταν να πατάνε σε αυτά.


Οι συνθήκες υγιεινής, ειδικά στην τουαλέτα, περιγράφονται ως απαράδεκτες. Μερικοί κρατούμενοι είχαν εξανθήματα στα χέρια τους και κάποιος ξυπόλυτος παραπονέθηκε πως οι Αρχές δεν τους δίνουν ούτε παπούτσια ούτε ρούχα.


Στην πόρτα ήταν κολλημένο ένα φυλλάδιο που τους ενημέρωνε για το δικαίωμά τους να προσλάβουν δικηγόρο της επιλογής τους, με δικά τους έξοδα, για να τους συμβουλέψει.


Οι συνεργάτες του Τ. Χάμαρμπεργκ διαπίστωσαν ότι οι αρμόδιοι αστυνομικοί αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τη σχετική νομοθεσία για τα δικαιώματα των προσφύγων. Ο υπουργός Εσωτερικών, που αρνήθηκε ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα είδε ο επίτροπος, δήλωσε: «Οταν φτάνουν υπήκοοι από τριτοκοσμικές χώρες στα σύνορα ή στα νησιά του Αιγαίου ενημερώνονται πλήρως πως μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου, αλλά αρκετοί δεν κάνουν αίτηση γιατί δεν θέλουν». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «όταν συλλαμβάνονται, όλοι εξετάζονται από γιατρό, που τους επισκέπτεται συχνά και κατά την κράτησή τους».


Ο Τ. Χάμαρμπεργκ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο το γεγονός πως οι ελληνικές αρχές δεν γνωρίζουν καν τον ακριβή αριθμό ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων στη χώρα» και το ότι «εφαρμόζουν την ίδια τακτική απέλασης και για τους ανήλικους».


Για την έλλειψη χώρων υποδοχής των λαθρομεταναστών ο Πρ. Παυλόπουλος απάντησε ότι δεν είναι δική του ευθύνη αλλά του υπουργείου Υγείας, ενώ υποστήριξε ότι ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων τα τελευταία 4 χρόνια «οφείλεται στη συνεχή προσπάθεια του ελληνικού κράτους να εξασφαλίζει την προστασία των αιτούντων άσυλο»!


Στην έκθεση υπάρχει αναφορά και για το Αστυνομικό Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, που δεν διαθέτει αρκετούς εξειδικευμένους υπαλλήλους για το άσυλο, παρότι δέχεται το 94% των αιτήσεων που γίνονται για άσυλο στην Ελλάδα. Τονίζεται επίσης ότι υπάρχει έλλειψη διερμηνέων και νομικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να δίνουν συνέντευξη σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν και χωρίς να ξέρουν τα δικαιώματά τους.


Αλλο μελανό σημείο της έκθεσης είναι η αναφορά που γίνεται για το ότι καμία από τις αποφάσεις για παροχή ασύλου -πρώτου βαθμού- που ερευνήθηκαν δεν περιείχε κάποια αναφορά στους νόμους που βασίστηκαν για την απόφαση. «Δεν ήταν μόνο δύσκολο να βρούμε κάπου την ερμηνεία του νόμου, αλλά ήταν αδύνατο να δούμε έστω εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος στο ελάχιστο». Το ίδιο και στις υποθέσεις δεύτερου βαθμού που ερευνήθηκαν, καθώς «δεν υπήρχαν αναλυτικές πληροφορίες για την απόφαση, ούτε νομική επιχειρηματολογία».

Στην έκθεση ο Τ. Χάμαρμπεργκ εκφράζει και τη βαθιά του ανησυχία «για την ύπαρξη ναρκοπεδίων και για τον μεγάλο αριθμό των αλλοδαπών που έχουν χάσει τη ζωή τους (104) ή έχουν ακρωτηριαστεί (187) σε αυτές τις περιοχές» και καλεί τη χώρα «να ολοκληρώσει την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων».

 

[via]

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η στέφανος λέει:

  πολύ ωραίο θέμα!
  θα το αναρτήσουμε και μεις αύριο…με την άδεια σας φυσικά 🙂

  την καλησπέρα μας
  επίκαιρο

 2. Ο/Η petroula λέει:

  όσοι μετανάστες φτάνουν σε ελληνικό έδαφος ή ελληνικά χωρικά ύδατα… γιατί πολλοί πνίγονται αφού οι ακτοφύλακες περιπολούν με καμάκια και διστάζουν να τρυπήσουν τα φουσκωτά τους

 3. Ο/Η gino λέει:

  Σε κάποια πράγματα θα συμφωνήσω αλλά σε κάποια άλλα θα διαφωνήσω. Το δέχομαι ότι είναι άνθρωποι και ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποδεχτούμε αυτούς τους φτωχούς, κουρασμένους, εξαθλιωμένους ανθρώπινα. Από την άλλη όμως, όπως όλα τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει να είμαστε και εμείς καλύτερα οργανωμένοι και ποιο αυστηροί! Στο εξωτερικό τους βγάζουν μια προσωρινή άδεια 3μηνη και στην καλύτερη γίνεται 6μηνη και μετά τους πετάνε έξω (Αυστραλία).
  Στην Ελλάδα ο αριθμός μεταναστών που μπορεί να υποδεχτεί έχει ξεπεράσει κατά πολύ το επιτρεπτό όριο, το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κορεσμός εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται (φτώχεια, βία, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, πορνεία) προβλήματα τα οποία τα αντιμετωπίζουν όχι μόνο αυτοί αλλά και εμείς γύρο μας. Έχουμε καταντήσει να νιώθουμε αλλοδαποί στην χώρα μας, με το που πέφτει η νύχτα να αποφεύγουμε δρόμους και περιοχές!!!
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που δημιουργήθηκε με την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών στην χώρα μας είναι αυτό της οικονομίας. Όταν δηλαδή ξαφνικά υπήρξαν τόσα πολλά φτηνά εργατικά χέρια λογικό είναι η ψαλίδα της προσφοράς και ζήτησης να ανοίξει τόσο πολύ, έχοντας σαν αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ανεργία και να μειωθούν στο μισό τα μεροκάματα! (κάποιοι λένε ότι υπάρχουν επαγγέλματα – δουλείες που δεν πάνε Έλληνες… και θα απαντήσω πριν τους αλλοδαπούς ποιοι τις έκαναν?) Αυτό που πρέπει να καταλάβουν κάποιοι είναι ότι η οικονομία δουλεύει με την μορφή γραναζιών αν δηλαδή κυρ. Χ έπαιρνε έναν αξιοπρεπή μισθό θα μπορούσε να πάει να δουλέψει και κάπου αλλού νοικιάζοντας απο τον κυρ. Ψ και ταυτόχρονα θα αναγκαζόταν για το σπίτι του να αγοράσει πράγματα απο τον κυρ. Κ που αυτός θα απασχολούσε και 2 υπαλλήλους λόγο φόρτου εργασίας κτλ κτλ.
  Με άλλα λόγια όσο και φιλάνθρωπος να είμαι θα πρέπει να προτείνω τα κριτήρια επιλογής να είναι πολύ ποιό αυστηρά και να υπάρχει έναν μέγιστος αριθμός υποδοχής και ποιό αυστηροί έλεγχοι και ποινές στους παραβάτες. Όσο και να θέλουμε να βοηθήσουμε δεν γίνεται!!!
  Όταν πάς να σώσεις έναν πνιγμένο……έναν θα τραβήξεις αν πιάσεις και άλλον ταυτόχρονα θα πνιγείς και εσύ…..

 4. @gino: δε θα συμφωνήσω μαζί σου. Με στατιστικά στοιχεία πολλών ερευνών, τα αποτελέσματα είναι ότι για να «κινείται» η ελληνική οικονομία, όπως «κινείται» σήμερα, χρειάζονται 20.000 επιπλέον άτομα στην Ελλάδα κάθε χρόνο το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με την είσοδο μεταναστών στη χώρα.
  Βεβαίως αν υπήρχε κάποια πολιτική από το κράτος για το θέμα αυτό (και όχι όπως είπε η Πετρούλα με το να σκάνε τα φουσκωτά), αν υπήρχε μια πολιτική υποδοχής, μια συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση στις ακριτικές περιοχές…τότε ίσως να ήταν κάπως διαφορετικά.

 5. έφτασε και στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο το θέμα
  http://bit.ly/svgl

 6. μια ακόμη ενδιαφέρουσα έρευνα από την Human Rights Watch
  http://bit.ly/12Y2sw

 7. Ο/Η gino λέει:

  μπορεί να λένε οτι πρέπει να δεχόμαστε 20000 αλλα αυτό που δεν λένε είναι ότι ετήσιος παρελάζουν αρκετοί περισσότεροι καθώς επίσης και το βασικότερο οτι με τους ερχόμενους 20000 πρέπει να φεύγουν και 20000 για να διατηρηθεί η κοινωνική-πολιτική-οικονομική συνοχή του κράτους
  π.χ έχετε σκεφτεί ότι όλοι αυτοί οι αλλοδαποί δικαιούνται και παίρνουν επιδόματα ανεργίας, ενοικίου κτλ. σκεφτείτε για πόσα εκατομμύρια ευρώ μιλάμε! Σκεφτήκατε ότι το 90% αυτών που έρχονται είναι ηλικίας 18-35 πράγμα που σημαίνει ότι πάνω απο 2500000 αλλοδαποί νόμιμα – παράνομα ζούν στην Ελλάδα. Οι αντίστοιχοι Έλληνες δεν ξεπερνούν τους 1500000 πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος δεν θα αφομοιώσουμε εμείς αυτούς αλλά αυτοί εμάς!! Το καλύτερο για το τέλος με την ανεξέλεγκτη κοσμοσυρροή μεταναστών ποιος μας εγγυάται ότι κάποια στιγμή δεν θα βγάζουν δικούς υπουργούς και ότι στο τέλος δεν θα απαιτήσουν μειονότητες… θα διαιρέσουμε την Ελλάδα σε κομμάτια και θα χάσουμε κάθε Ελληνικό στοιχείο. Πρέπει να υπάρχουν όρια και αυστηρά μέτρα….επειδή πεινάνε οι Κινέζοι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχτούμε και 40.000.000 Κινέζους!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s