*Του Πάνου Λάμπρου

Έπρεπε να φύγει η Κατερίνα Γκουλιώνη, να χαρίσει τη ζωή της, αυτή η «φτωχοδιάβολος» για να ακουστεί το αυτονόητο από τα χείλη της Πολιτείας «Θα καταργηθεί ο κολπικός έλεγχος», είπαν. Έπρεπε να ξεσηκωθούν οι κρατούμενες, να σπάσουν τζάμια, να μπει φωτιά στη φυλακή, για να ανοίξει η μεγάλη σιδερένια πόρτα και να μπει μέσα αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Έπρεπε να πάει μια χούφτα αλληλέγγυων γυναικών και αντρών έξω από το κολαστήριο της Θήβας, μέσα στη βροχή και το χαλάζι, για να σπάσει το φράγμα της σιωπής, για να ακουστεί το σύνθημα των γυναικών κρατουμένων – όμηρων στα χέρια ανθρωποφυλάκων «Κατερίνα ζεις εσύ μας οδηγείς». Έπρεπε να βγει μια Μαρίνα, μια Ρίτα, μια Χριστίνα, μια… και να ουρλιάξουν ότι βασανίζονται, ότι βιάζονται, για να νιώσουμε ότι η φυλακή μας αφορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ένας άλλος κόσμος» αν δεν τους σταματήσουμε, αν δεν κάνουμε τη σημερινή αποκρουστική πραγματικότητα, παρελθόν.

Η Κατερίνα Γκουλιώνη, έφυγε. Την Κυριακή το απόγευμα το χώμα του Βόλου τη σκέπασε οριστικά. Μόνο που και αυτή τη στιγμή, ίσως την πιο ιερή στη διαδρομή ενός ανθρώπου, το κράτος έδειξε το πρόσωπό του. Γύρω στις 5 το απόγευμα, η μπλε κλούβα έφτασε στο κοιμητήριο μεταφέροντας σιδεροδέσμιο τον αδελφό της. Του έδωσαν άδεια… Βλέπεις που κάναμε λάθος; Βλέπεις που το σύστημα, οι ανθρωποφύλακες έχουν και αυτοί ευαισθησίες; Βλέπεις που καμιά φορά υπερβάλουμε επηρεασμένοι από την ιδεολογική μας κατεύθυνση;

Έτσι αισθανθήκαμε για μερικά δευτερόλεπτα. Αλλά αυτοί φρόντισαν να μας επαναφέρουν στην… τάξη. Σιδεροδέσμιο τον έφεραν, για λίγα λεπτά τον άφησαν μέσα στην εκκλησία, ίσα με ένα δάκρυ και αμέσως μετά έτρεχαν πανικόβλητοι, πριν γίνει η κηδεία, πριν γίνει η ταφή, να τον ξαναβάλουν στην κλούβα, να το γυρίσουν πίσω… Τι και αν φωνάξαμε, τι και αν πέσαμε πάνω τους, τι και αν επικαλεστήκαμε την ανθρώπινη(;) ιδιότητά τους, τι και αν αγριέψαμε, αυτοί ανθρωποφύλακες στο σώμα και την ψυχή, ολοκλήρωσαν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις εντολές, που οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι είχαν δώσει.

Και την άλλη μέρα, ο συνήθης μαϊντανός, συνδικαλιστής (θου κύριε) των σωφρονιστικών, με καμάρι έλεγε ότι οι ίδιοι σέβονται τον κρατούμενο και τις ανάγκες του, ότι παλεύουν και αυτοί για τον εξανθρωπισμό των φυλακών. Και έβγαλε και πόρισμα -πριν τον ιατροδικαστή- ο αθεόφοβος. «Η Κατερίνα πέθανε από ναρκωτικά». Και είπε και για τον άντρα της, και για τον αδελφό της, όλους τους ήξερε, ο ανθρωποφύλακας.

Αλλά εμείς εδώ είμαστε και όπως βρήκαμε -στην κυριολεξία- μια τρύπα στις φυλακές της Θήβας και περάσαμε, προς μεγάλη έκπληξη του «συστήματος», έτσι κάθε μέρα, κάθε στιγμή, μικρές ρωγμούλες θα φτιάχνουμε, μικρές νίκες θα κατακτάμε, όλο και κάποιον θα παίρνουμε από τα χέρια τους. Γιατί η αλληλεγγύη δεν φυλακίζεται. Γιατί δεν μπορούν να βάλουν στα μπουντρούμια το όνειρο. Γιατί έχουν χάσει και θα χάνουν καθημερινά την κοινωνική συναίνεση στις βάρβαρες πρακτικές τους.

Όταν οι κλούβες θα τρέχουν, όταν τα κελιά θα κλείνουν, όταν η απομόνωση θα γεμίζει, όταν ο κολπικός ή πρωκτικός έλεγχος θα παραβιάζει κάθε ίχνος ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας, εμείς θα θυμόμαστε την Κατερίνα. Γιατί πώς να το κάνουμε και οι «φτωχοδιάβολοι» γίνονται σύμβολα. Και η Κατερίνα Γκουλιώνη είναι, πλέον, σύμβολο στον αγώνα για τα δικαιώματα μέσα στις φυλακές, σύμβολο αξιοπρέπειας.

Να είσαι καλά βρε Κατερίνα…

 

* Ο Πάνος Λάμπρου είναι δημοσιογράφος στην «Εποχή»

 

ΧΤΥΠΗΜΑ

Η Κατερίνα Γκουλιώνη, έφυγε. Την Κυριακή το απόγευμα το χώμα του Βόλου τη σκέπασε οριστικά. Μόνο που και αυτή τη στιγμή, ίσως την πιο ιερή στη διαδρομή ενός ανθρώπου, το κράτος έδειξε το πρόσωπό του. Γύρω στις 5 το απόγευμα, η μπλε κλούβα έφτασε στο κοιμητήριο μεταφέροντας σιδεροδέσμιο τον αδελφό της. Του έδωσαν άδεια…

[via]

 

Η τελευταία της καταγγελία προς τον Συνήγορο του Πολίτη είναι αποκαλυπτική για όσα συμβαίνουν στις ελληνικές φυλακές. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει κάτι από αυτά να αλλάζει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s