Με τις ψήφους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, δηλαδή των συντηρητικών και των φιλελευθέρων, και με την αποχή των σοσιαλιστών υπερψηφίστηκε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή περίθαλψη, έκθεση που έχει χαρακτηρισθεί ως «Μπόλκεσταϊν στην Υγεία», καθώς οδηγεί στην υποβάθμιση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Η ευρωομάδα της αριστεράς κατέθεσε απορριπτική της πρότασης τροπολογία, η οποία όμως καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες και έτσι η GUE/NGL καταψήφισε συνολικά την έκθεση, μαζί με την ευρωομάδα των Πρασίνων.

Η έκθεση στηρίζεται στο άρθρο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την ελεύθερη αγορά και όχι σε εκείνο για τη δημόσια υγεία και ενδέχεται να επιδεινώσει τις διαφορές μεταξύ κρατών – μελών σε ό,τι αφορά τις παροχές περίθαλψης.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Καταψήφισα την έκθεση Bowis και την πρόταση της Επιτροπής διότι από την ίδια τη νομική της βάση αποδεικνύεται ότι τα οικονομικά συμφέροντα και η ανεξέλεγκτη αγορά υπερισχύουν των δικαιωμάτων των ασθενών για καλύτερη και πληρέστερη περίθαλψη. Αυτή η πρόταση ακυρώνει τις προβλέψεις για κοινωνική Ευρώπη και αλληλεγγύη και θα οδηγήσει σε καταστάσεις στις οποίες μόνο οι ευκατάστατοι θα έχουν πρόσβαση στην πολυδιαφημισμένη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s