«Κρίση, αδιέξοδο, καθυστέρηση, όλο ίδιες λέξεις επαναλαμβάνονται. Χορεύουν γύρω-γύρω στον ίδιο χορό του Ζαλόγγου. Ελλάδα πλούσια, Ελλάδα υποανάπτυκτη, Ελλάδα κοιτίδα του πολιτισμού, Ελλάδα με τους χιλιάδες αγράμματους και τα ερειπωμένα σχολεία, Ελλάδα με σχολεία χωρίς δασκάλους, Ελλάδα με δασκάλους χωρίς δουλειά. Χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες και ας είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη…».

Γρηγόρης Λαμπράκης

Απόσπασμα από ομιλία του σε εκδήλωση

της «Εργατικής Κίνησης Ειρήνης» στις 7/5/1962

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία ζει μια βαθιά κρίση, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως αυτή των έξι φρεγατών από τη Γαλλία με ποσό 2,5 δις ευρώ.

  • Την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και 13η στον κόσμο σε ποσοστό του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Αντίθετα σε ποσοστό του ΑΕΠ για την παιδεία, η Ελλάδα είναι 83η στον κόσμο και για την υγεία 56η , σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Την τελευταία πενταετία, η χώρα μας ήταν πρώτη στην Ευρώπη και Πέμπτη παγκοσμίως σε δαπάνες για εισαγωγές όπλων, σύμφωνα με εκθέσεις του SIPRI.
  • Σε κάθε Έλληνα πολίτη αντιστοιχούν 550 ευρώ το χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες.

Όμως δεν είναι μόνο το βαρύτατο οικονομικό τίμημα. Είναι μεγάλες και οι πολιτικές παρενέργειες των πολυδάπανων εξοπλισμών που συντηρούν αδιαφανή λόμπι και κυκλώματα. Ενισχύουν το μιλιταρισμό και αντιλήψεις για την επίλυση των προβλημάτων με τη βία.

Αντί αυτό το ποσό να είναι το πρώτο που θα έπρεπε να μειωθεί για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία ώστε να εξοικονομηθούν πόροι προς όφελος μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, η κυβέρνηση πράττει ακριβώς το αντίθετο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s