Έχεις δικαιώματα, διεκδίκησέ τα!

24 βασικά δικαιώματα

 1. να ζητάς από τον εργοδότη σου, αντίγραφο της σύμβασης που έχεις υπογράψει.
 2. να αρνείσαι να δεχτείς τη μετατροπή της απασχόλησης σου από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία.
 3. να μη δέχεσαι σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης σου οι αποδοχές σου να είναι κατώτερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 4. να απαιτείς την ασφάλισή σου από τον εργοδότη σου για κύρια και επικουρική σύνταξη, αλλά και την ασφάλισή σου στους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του δικαιούσαι να κάνεις σχετική καταγγελία στο ασφαλιστικό ταμείο σου.
 5. να ζητάς αναλυτικό εκκαθαριστικό μισθοδοσίας σου.
 6. να μην αποδέχεσαι οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας σου.
 7. να κάνεις επίσχεση εργασίας σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών σου από τον εργοδότη σου και να ζητάς την ποινική του δίωξη.
 8. να έχεις ατομικό ή συμβατικό ωράριο εργασίας, που ποτέ να μην είναι μεγαλύτερο από το νόμιμο ωράριο των 40 ωρών την εβδομάδα και εφόσον το υπερβαίνεις να ζητάς αποζημίωση για υπερεργασία ή για υπερωριακή απασχόληση.
 9. να αμείβεσαι με τις νόμιμες προσαυξήσεις όταν εργάζεσαι σε νυχτερινά ωράρια, τις Κυριακές-αργίες, και όταν μετακινείσαι για εργασία εκτός της έδρας σου.
 10. δικαιούσαι την εβδομαδιαία αργία της Κυριακής καθώς και τις νόμιμες υποχρεωτικές αργίες.
 11. να ζητάς από τον εργοδότη σου την κανονική άδειά σου, τις αποδοχές σου γι’ αυτή καθώς και το επίδομα αδείας.
 12. να παίρνεις άδεια γάμου, γέννησης παιδιού, μητρότητας, θηλασμού ή φροντίδας παιδιού, όπως επίσης και γονική άδεια, όπως προβλέπεται από τους νόμους ή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 13. να παίρνεις άδεια σπουδών για συμμετοχή σε εξετάσεις εάν είσαι μαθητής, σπουδαστής ή φοιτητής ή μεταπτυχιακός φοιτητής.
 14. να μην απολύεσαι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και έναν χρόνο μετά τον τοκετό.
 15. να μην υπογράφεις το χαρτί της απόλυσής σου, ώστε να μπορείς μέσα σε 3 μήνες να προσφύγεις στα δικαστήρια για να την κηρύξεις άκυρη και καταχρηστική και να διεκδικήσεις, μισθούς υπερημερίας. Σε περίπτωση που αναγκαστείς να την υπογράψεις δίπλα στην υπογραφή σου συμπληρώνεις τη φράση: «με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος μου».
 16. να λάβεις επίδομα εργασίας και ασφάλισης εφόσον είσαι άνεργος.
 17. να πάρεις άδεια ασθενείας εφόσον αρρωστήσεις, με κάλυψη των αποδοχών από τον εργοδότη και το ασφαλιστικό ταμείο σου.
 18. να παίρνεις δώρα εορτών και Πάσχα κατ’ έτος.
 19. να ζητάς από τον εργοδότη σου την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της συλλογικής σύμβασης εργασίας στην οποία εντάσσεσαι, καθώς και των κανονισμών και νόμων για την υγιεινή και την ασφάλεια. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του να καταφέρεις στο συνδικάτο σου ή να κάνεις καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ή προσφυγή στα δικαστήρια.
 20. να οργανώνεσαι σε συνδικαλιστική οργάνωση και να διεκδικείς συλλογικά τα δικαιώματά σου. Έχουμε ανάγκη από συνδικάτα μαζικά, αγωνιστικά που θα ανατρέπουν συσχετισμούς υπέρ των εργαζόμενων.
 21. να μην απολύεσαι για συνδικαλιστική δράση και ειδικά όταν είσαι ιδρυτικό μέλος σωματείου.
 22. να συμμετέχεις σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες που προκηρύσσει είτε η συνδικαλιστική οργάνωση που καλύπτει τον κλάδο, την επιχείρηση ή το επάγγελμά σου, είτε το Εργατικό Κέντρο της περιοχής σου, είτε η ΓΣΕΕ.
 23. να συνεχίζεται η σύμβασή σου με τους ίδιους όρους σε περίπτωση μεταβολής του προσώπου του εργοδότη νε οποιονδήποτε τρόπο κι αν αυτή γίνει (μεταβολή, μετατροπή, συγχώνευση κ.λπ.)
 24. σε περίπτωση πτώχευσης του εργοδότη να ικανοποιηθείς προνομιακά από την πτωχευτική περιουσία για δεδουλευμένους μισθούς, αποζημίωση και απόλυση και να επιδοτηθείς από τον λογαριασμό αφερεγγυότητας του εργοδότη.

Εκτός όμως από τα δικαιώματα που έχεις, υποχρέωσή σου είναι να αγωνίζεσαι και να διεκδικείς συλλογικά. Κανένας δεν πρέπει να νοιώσει ή να μείνει μόνος.

Πηγή: φυλλάδιο «Όχι στην επισφάλεια και την Ανεργία», από την καμπάνια για την επισφάλεια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s