Την τελευταία της Σύνοδο πριν το 3ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (που θα διεξαχθεί στις 3-5 Δεκεμβρίου στο Παρίσι) πραγματοποίησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (24-26/9) η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος. Η σύνοδος διοργανώθηκε στην πόλη του Λουξεμβούργου, υπό την αιγίδα του κόμματος “Η Αριστερά” (Dei Lenk), κόμμα το οποίο, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές στο Λουξεμβούργο, εκπροσωπείται ξανά, μετά από πολλά χρόνια απουσίας, στο εθνικό κοινοβούλιο της χώρας.

Η Σύνοδος είχε ως βασικά θέματα συζήτησης τα μέτρα λιτότητας που ασκούνται πανευρωπαϊκά ως “φάρμακο” για την κρίση, και τις εναλλακτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συζήτηση που παίζει κεντρικό ρόλο και στην προσυνεδριακή διαδικασία του ΚΕΑ. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποστείλει στα κόμματα-μέλη και τα κόμματα-παρατηρητές του την προτεινόμενη “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”, το βασικό, δηλαδή, κείμενο συζήτησης του 3ου Συνεδρίου, που αποτελεί μια πλατφόρμα κοινής δράσης και εναλλακτικών προτάσεων της Αριστεράς για την Ευρώπη.

Σημαντικός σταθμός για την Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης της 29ης Σεπτεμβρίου. Δυνάμεις του ΚΕΑ προετοίμασαν τόσο κινητοποιήσεις στις χώρες τους, όσο και αποστολές ακτιβιστών στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται σήμερα η πανευρωπαϊκή διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, των κοινωνικών κινημάτων και της Αριστεράς.

Στην τελευταία αυτή προσυνεδριακή της σύνοδο, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ ενέκρινε και τυπικά την αίτηση ένταξης του κόμματος “Βουλγαρική Αριστερά”, ενώ προσεκλήθησαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους η “Ενωτική Αριστερά” (Gauche Unitaire) από τη Γαλλία και το “Κόμμα Ενωμένης Κύπρου” (BKP), που επίσης έχουν αιτηθεί ένταξης στο ΚΕΑ. Μετά και την τυπική ένταξη των κομμάτων αυτών στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου, το ΚΕΑ πλέον θα αριθμεί 27 κόμματα-μέλη και 12 κόμματα-παρατηρητές!

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στο Λουξεμβούργο αποτελούνταν από τους Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και Γιάννη Μπουρνού (μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ), τη Λίτσα Δουδούμη (μέλος της ΚΠΕ), που εκπροσώπησε το ΣΥΝ στη συνέλευση του Φεμινιστικού Δικτύου του ΚΕΑ, καθώς και το Γιώργο Καρατσιουμπάνη, μέλος της ΚΠΕ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s