Η 29η Σεπτέμβρη ήταν μια όμορφη μέρα στις Βρυξέλλες! Αντιφατική, αλλά όμορφη. Από τη μία ο Μπαρόζο και η Κομισιόν να επιμένουν και να ανακοινώνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας κι από την άλλη εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Ευρώπης να επιμένουν και να διατυμπανίζουν ακόμα μεγαλύτερες αντιστάσεις. Από τη μία αυτοί κι από την άλλοι εμείς.

Εμείς, με κόκκινες, πράσινες, κίτρινες, μπλε σημαίες και στολές συνδικάτων. Εμείς, εργάτες μετάλλου από τη Φλάνδρα, τη Γαλλία, γαλακτοπαραγωγοί από το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ολλανδία, δημόσιοι υπάλληλοι από Ισπανία, Ιταλία, εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία από την Πορτογαλία, τη Γερμανία. Εμείς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες από τις ανατολικές χώρες, από τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Τσεχία. Εμείς, ένα πολύχρωμο, πολύβουο πλήθος από πολίτες που λένε Basta Ya! Εμείς που αντιστεκόμαστε στα μέτρα που μας θέλουν χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς δικαιώματα, στα μέτρα που θέλουν μια κοινωνία χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς ελευθερία. Στα μέτρα που προωθούν την ύφεση, την κερδοσκοπία των τραπεζών, τη φτώχεια, την επισφάλεια, τους εθνικισμούς και τον φόβο.

Στην πορεία ήμασταν πάνω από 100.000 διαδηλωτές για να δείξουμε πως υπάρχει μια άλλη Ευρώπη, η δική μας, των αντιστάσεων, της συλλογικότητας, των λαών και της ελπίδας. Υπάρχει η Ευρώπη της αλληλεγγύης κι αυτό το νιώσαμε όταν λέγαμε πως είμαστε από την Ελλάδα. Ανεξαρτήτως εθνικότητας όλοι και όλες μας έλεγαν πως ο πρώτος λόγος για τον οποίο διαδηλώνουν είναι για τους Έλληνες εργαζόμενους, για το πόσο άδικα είναι τα μέτρα, πόσο δίκαιος ο αγώνας τους και πόσο αναγκαίο είναι να είναι ευρωπαϊκή η απάντηση για να ανατραπούν. Η νίκη των Ελλήνων εργαζομένων είναι νίκη όλων των Ευρωπαίων, εγγύηση και για τα δικά τους δικαιώματα.

Το στοίχημα είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό, όλοι και όλες μαζί, συντονισμένα και δυναμικά σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Για να τους αντιμετωπίσουμε, χρειάζεται να συγκροτήσουμε μια κοινωνική και πολιτική δυναμική, ένα μέτωπο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που θα προωθήσει εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα στηρίζουν και θα απαντούν στις κοινωνικές και οικολογικές ανάγκες. Από την ενεργό παρουσία μας στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες το νεοφιλελεύθερο μοντέλο μεταφέρεται και επιβάλλεται με ολέθριες συνέπειες, από τους τόπους εργασίας που πρέπει να δραστηριοποιόμαστε συλλογικά ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου, από τις μεγάλες κεντρικές κινητοποιήσεις, από τη Βουλή και την Ευρωβουλή, πρέπει όλοι και όλες μαζί να νιώσουμε μέρος αυτού του αγώνα. Να διαθέσουμε τις δυνάμεις μας και τη δύναμη των δικών μας προτάσεων και να στρέψουμε την προσοχή μας στον αγώνα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, της Κομισιόν και του ΔΝΤ για τη δημιουργία αυτής της δυναμικής.

Όλοι και όλες μαζί, όπως έκαναν τόσες χιλιάδες Ευρωπαίοι στις 29 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, να ξαναβρούμε τη χαρά της πάλης και την έμπνευση των συλλογικών μας αγώνων. Για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό μοντέλο και μια γνήσια δημοκρατία στην Ευρώπη.

Γιώργος Καρατσιουμπάνης και Παναγιώτα Μανιού, μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ

*Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Αυγή στις 4/10/2010

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s