Στο Παρίσι των αγώνων ενάντια στην κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, διεξάγεται στις 3-5 Δεκεμβρίου το 3ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), με ευθύνη για τη διοργάνωση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

 

Το πολιτικό πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου: Η “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”

 

Το 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τους ευρωπαϊκούς λαούς και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, του οποίου η νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική οδήγησε στην παρούσα κρίση, αλλά και επιτείνει τη διάρκεια και τη σφοδρότητα της. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκροτείται από τις εθνικές σοσιαλδημοκρατικές και δεξιές κυβερνήσεις και τους κατά συνθήκη συμμάχους τους και εκφράζεται από την Κομισιόν και τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επιτάσσει την ακόμα σκληρότερη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και προχωρά σε ακόμα πιο επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις και στην οριστική (;) απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, των συνταξιοδοτικών συστημάτων, της δημόσιας παιδείας και περίθαλψης.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κρισιακό περιβάλλον, η εξέλιξη της κρίσης χρέους επιβεβαιώνει με το δραματικότερο τρόπο τις αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τις εκκλήσεις και πρωτοβουλίες της (όπως αυτή της Αθήνας, στις 26-28 Φεβρουαρίου 2010) για συντονισμένο αγώνα και διεκδίκηση από το σύνολο των PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία): Ήδη η Ιρλανδία βυθίζεται σε οξύτατη κοινωνική και πολιτική κρίση, εισερχόμενη στο Μηχανισμό Στήριξης και την “αγκαλία” του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με έλλειμμα μεγαλύτερο από της Ελλάδας, ενώ το σύνολο σχεδόν των think tanks, διεθνών ιδρυμάτων και (αριστερών και δεξιών) αναλυτών διαβλέπει ως επόμενες “ νέες εισόδους” στο Μηχανισμό, αυτές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και όχι μόνο.

Η “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”, το προτεινόμενο Πρόγραμμα πολιτικής δράσης που θα συζητήσει το ΚΕΑ στο 3ο Συνέδριό του, αναγνωρίζοντας το επείγον της παρούσας κατάστασης, επιχειρεί να δώσει μια εναλλακτική, αριστερή, δημοκρατική πολιτική απάντηση στην κρίση, αποτελώντας μια “κοινή πλατφόρμα για δράση, αντίσταση και εναλλακτικές λύσεις στην Ευρώπη”. Είναι ένα κείμενο που συνδυάζει ένα σύνολο προτάσεων και δράσεων για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης από αντινεοφιλελεύθερη σκοπιά (απευθείας δανεισμός κρατών από την ΕΚΤ με χαμηλό επιτόκιο, φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έκδοση ευρωομολόγων, θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση δημοσίων επενδύσεων για την κοινωνική ανάπτυξη, μέτρα προστασίας ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις κ.α.), με το στρατηγικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Ευρώπη και τον κόσμο. Το πνεύμα της “Ατζέντας για μια Κοινωνική Ευρώπη”, αλλά και η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για άμεση δράση ενάντια στην καπιταλιστική κρίση, συμπυκνώνεται εξαιρετικά εύγλωττα στον επίλογο του προτεινόμενου συνεδριακού κειμένου:

‎“Το ΚΕΑ αντιπροσωπεύει ένα όραμα για έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο, για τη δημοκρατία, για τον σοσιαλισμό. Το ΚΕΑ είναι ανοικτό σε όσους επιθυμούν να στηρίξουν αυτό το πρόγραμμα. Επιθυμούμε έναν κόσμο όπου θα επικρατεί η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ισότητα, ένα κόσμο δίχως καταπίεση, εκμετάλλευση, πείνα ή φτώχεια. Θέλουμε να κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα”.

 

Το ΚΕΑ σε συνεχή ανάπτυξη- Καταστατικές αλλαγές

 

Στο 3ο Συνέδριο αποφασίζεται και μια σειρά καταστατικών αλλαγών, με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αποδοτική διάταξη δυνάμεων και λειτουργία του κόμματος. Οι αλλαγές αυτές κρίθηκαν αναγκαίες με βάση τις νέες, αυξημένες απαιτήσεις για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, που προκύπτουν τόσο από την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της κρίσης, όσο και από τον συνεχώς διευρυνόμενο αριθμό νέων μέλων του ΚΕΑ από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΕΑ στη Ρώμη, το Μάιο του 2004, τα ιδρυτικά κόμματα ήταν μόλις δεκαπέντε (15), στο Συνέδριο του Παρισιού παίρνουν μέρος τριάντα επτά (37) κόμματα: είκοσι έξι (26) κόμματα- πλήρη μέλη και έντεκα (11) κόμματα-παρατηρητές!

 

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου και οι παράλληλες δραστηριότητες

 

Στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου του ΚΕΑ, πέρα από την κύρια συνεδριακή διαδικασία (στην οποία κάθε κόμμα-μέλος του ΚΕΑ συμμετέχει ισότιμα με 12 συνέδρους, 6 άνδρες και 6 γυναίκες), διοργανώνεται μια σειρά από εκδηλώσεις και συναντήσεις, με πιο ξεχωριστή, ίσως, την καθιερωμένη πια Συνέλευση Γυναικών, που φέτος θα συνοδευτεί και από ειδική εκδήλωση του δραστήριου Φεμινιστικού Δικτύου του ΚΕΑ στον αριστερό Δήμο του Val de Marne, στα νότια του Παρισιού.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ινστιτούτων Εναλλακτικής Σκέψης, Transform Europe (μέλος του οποίου είναι και το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς”) θα διοργανώσει στις 4 Δεκεμβρίου τη δική του εκδήλωση, με στόχο τη στενότερη συνεργασία των αριστερών επιστημόνων και διανοουμένων της Ευρώπης για την ανάδειξη και την παραπέρα εξειδίκευση της αριστερής απάντησης ενάντια στην κρίση.

Παράλληλα με την Ολομέλεια του Συνεδρίου, διεξάγονται συνελεύσεις των Δικτύων και των Ομάδων Εργασίας του ΚΕΑ (Συνδικαλιστές, Λατινική Αμερική, Παιδεία, LGBTQ, Περιβάλλον, Φεμινισμός κ.α.) ενώ ξεχωριστής σημασίας θα είναι και σε αυτό το Συνέδριο, οι διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τα δεκάδες προσκεκλημένα κόμματα από τη Λατινική Αμερική (Κούβα, Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Αργεντινή κ.α.) και το “Φόρο Σάο Πάολο”, το λατινοαμερικανικό Φόρουμ των κομμουνιστικών, αριστερών και προοδευτικών κομμάτων.

Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί οι Ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας GUE-NGL, αντιπροσωπείες κομμάτων από την Αφρική και την Ασία (με πιο ξεχωριστή την παρουσία του συνόλου των δυνάμεων της Παλαιστινιακής Αριστεράς), καθώς και εκπρόσωποι από δεκάδες συνδικαλιστικές, αντιπολεμικές, αντιρατσιστικές, φεμινιστικές, περιβαλλοντικές και νεολαιίστικες οργανώσεις και φόρα.

 

Εκλογή νέας ηγεσίας

 

Οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΚΕΑ ολοκληρώνονται την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου με την εκλογή από τους συνέδρους της νέας ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν Πρόεδρος του ΚΕΑ (και Πρόεδρος της Ευρωομάδας GUE-NGL), Λόταρ Μπίσκυ, θα παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα ηγεσία του ΚΕΑ, μετά από 3ετη θητεία, που ξεκίνησε στο προηγούμενο (2ο) Συνέδριο, στην Πράγα. Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΚΕΑ, η εκπροσώπηση των δύο φύλων είναι ίση σε όλα τα επίπεδα του Κόμματος.

 

Ο ΣΥΝ στο 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ

 

Για μια ακόμη φορά, ο Συνασπισμός ως ιδρυτικό κόμμα του ΚΕΑ με κεντρικό ρόλο στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα πρωτοστατήσει για την επιτυχή διεξαγωγή και την λήψη σημαντικών αποφάσεων από το Συνέδριο, για τις άμεσα αναγκαίες και ζητούμενες παρεμβάσεις ενάντια στην κρίση.

Η τελική αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στο 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ, καθώς και η εκπροσώπηση του κόμματος στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ (ένας άνδρας και μια γυναίκα, μέλη της ΚΠΕ) ορίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ θα ηγηθεί ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s