Στις 12-14/1 διεξάγεται η -πρώτη για το 2012- συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με αφορμή την 93η επέτειο της δολοφονίας των Γερμανών επαναστατών, Ρόζας Λούξεμπουργκ και  Καρλ Λίμπκνεχτ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ καλείται να αναλύσει την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη, μετά και τις αποφάσεις των τελευταίων συνόδων  της Ε.Ε., και να οριστικοποιήσει τις νέες πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Αριστερά τους προσεχείς μήνες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης.

Στη σύνοδο θα συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο (Κύπρος, Μέση Ανατολή Κουρδιστάν, Λατινική Αμερική, G20), καθώς και η κλιμάκωση των φαινομένων αυταρχισμού, όπως αντικατοπτρίζεται σήμερα μέσω των αντιδημοκρατικών και αντικομμουνιστικών εκστρατειών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Τσεχία κ.α.).

Στην πρώτη αυτή σύνοδο του ΚΕΑ για το 2012 θα γίνει εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας ειδική παρουσίαση για το «Θερινό Πανεπιστήμιο» του ΚΕΑ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 17-22 Ιουλίου, στην Πορταριά του Πηλίου.

Παράλληλα με τη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ θα συνεδριάσουν και μια σειρά από Δίκτυα και Ομάδες Εργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Μέσης Ανατολής, Λατινικής Αμερικής, LGBT).

Στην αποστολή του ΣΥΝ, της οποίας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχουν ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, Γιάννης Μπουρνούς και Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής, Κώστας Ήσυχος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, Γιώργος Καρατσιουμπάνης, ο Γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΝ, Λάζαρος Λαζαρίδης, καθώς και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος του Συμβουλίου του Δικτύου Transform! Europe, Χάρης  Γολέμης.

Μετά το τέλος των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, το πρωί της Κυριακής 15/1, οι αποστολές από όλες τις χώρες της Ευρώπης θα παραστούν στην ετήσια εκδήλωση τιμής για τους δολοφονηθέντες αγωνιστές, Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ, στο «Μνημείο των Σοσιαλιστών», στο κεντρικό νεκροταφείο Φριντριχσφέλντε, αλλά και σε κεντρική πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει η γερμανική Αριστερά (Die Linke).

Με αφορμή τη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο και τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ (15/1), είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις στη γερμανική πρωτεύουσα:
1) Την Κυριακή 15/1 το πρωί η ελληνική αντιπροσωπεία (ΣΥΝ-ΑΚΟΑ) επισκέφθηκε το «Μνημείο των Σοσιαλιστών» ,όπου ο Α. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι ως Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, μαζί με τον Πρόεδρο του ΚΕΑ, Πιέρ Λοράν, την έτερη Αντιπρόεδρο, Μαρίζα Ματίας και τον Πρόεδρο της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Κάγιο Λάρα, μαζί με την ηγεσία της Γερμανικής Αριστεράς (Κλάους Έρνστ, Γκεζίνε Λότζ, Όσκαρ Λαφοντέν, Γκρέγκορ Γκίζι κ.α.), προς τιμήν της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Καρλ Λίμπκνεχτ και των άλλων πεσόντων Γερμανών επαναστατών.
2) Το μεσημέρι της Κυριακής η ελληνική αντιπροσωπεία παρευρέθηκε σε μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση της Γερμανικής Αριστεράς με τίτλο «Ενάντια στην εξουσία των Τραπεζών» στον κατάμεστο πολυχώρο εκδηλώσεων Volksbune, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες των 2 Συμπροέδρων του Die Linke, Γκεζίνε Λότζ και Κλάους Έρνστ, του Όσκαρ Λαφοντέν, του Προέδρου του ΚΕΑ, Πιέρ Λοράν, της υπεύθυνης Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Ισπανίας, Μαϊτέ Μόλα, και του Α. Τσίπρα με την ιδιότητα του Προέδρου του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κείμενο της ομιλίας του Α. Τσίπρα εδώ: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=25655
Το βίντεο εδώ : http://vimeo.com/35251730
3) Το βράδυ της Κυριακής 15/1 η Πολιτική Κίνηση Βερολίνου και η Νομαρχιακή Επιτροπή Γερμανίας του ΣΥΝ διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βερολίνου, με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα μαζική (200 άτομα γέμισαν το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας), ενώ χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος και της αγωνίας των παριστάμενων ομογενών για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη ήταν το γεγονός ότι η συζήτηση (που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό προς το ΣΥΡΙΖΑ κλίμα), κράτησε 3,5 ώρες.
4) Τη Δευτέρα 16/1 διοργανώθηκε η ετήσια δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) κάθε Ιανουάριο, για την έναρξη της νέας χρονιάς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο KOSMOS και την παρακολούθησαν περισσότερα από 600 άτομα. Ομιλητές ήταν οι 2 Συμπρόεδροι της Die Linke (Έρνστ και Λότζ), ο Πρόεδρος της ΚΟ της Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι, και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας.
Η ομιλία του Α.Τσίπρα εδώ http://www.youtube.com/watch?v=68BoVL2trXw&feature=share

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s